Прочитај ми чланак

РАВНОГОРЦИ АМЕРИМА И БРИТАНЦИМА: Подсећамо, да су четници спашавали ваше пилоте!

0

Из Равногорског покрета су саопштили да су запањени реаговањима амбасада САД и Велике Британије у Сарајеву.

Те амбасаде су реаговале на парастос код споменика Дражи Михаиловићу у Вишеграду.

У саопштењу покрета се подсећа на савезништво у борби против фашизма у Другом светском рату.

„Морамо ли подсетити америчког амбасадора да су припадници Равногорског покрета, за време Другог Светског рата, спасли око 500 америчких пилота који су оборени на територији Србије и послали на слободну територију са аеродрома у Прањанима, где сваке године представници америчке војске и амбасаде обележавају тај догађај код спомен обележја, које су сами направили, у знак захвалности четницима?“ истиче се у саопштењу.

Равногорци подсећају и да је амерички председник Труман постхумно одликовао Драгољуба Михаиловића највишим орденом части којим се може одликовати страни држављанин.

„Морамо ли рећи енглеском амбасадору да је наш краљ Петар Други Карађорђевић, на почетку рата, заједно са целокупном владом, нашао уточиште у његовој савезничкој земљи и одатле, заједно са енглеском владом координирао и помагао борбу Југословенске војске у отаџбини, чији је врховни комадант и министар војни био управо ђенерал Михаиловић, чија се војска борила против окупатора за ослобођење земље и интересе савезничких земаља, чији су држављани управо ови шокирани и уплашени амбасадори?“, пише у саопштењу.

Како се додаје, ово је нешто што у Равногорском покрету, као следбеници идеје и борбе ђенерала Драже, нису очекивали од амбасадора.

„Нама би било нормалније да сте присуствовали скупу и одали почаст ђенералу Михаиловићу и његовим борцима за жтрву коју поднеше за свој, али и ваше народе у савезничкој борби против фашизма“, истиче се у саопштењу.

Равногорски покрет је у недељу у Вишеграду, на годишњицу хапшења Драгољуба Драже Михајловића, организовао парастос и полагање цвећа на споменик четником команданту, поводом годишњице његовог хапшења 1946. у околини тог града.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!