Прочитај ми чланак

Расту цене кирија: Нови извештај забрињава

0

Кирије су забележиле високи тренд раста, те су тако на Новом Београду порасле за 10 одсто, али су рецимо у Панчеву пале готово за 14 одсто, на Вождовцу или у центру Новог Сада за око 5 одсто.

„У оглашеној понуди поново се могу пронаћи станови на подручју ширег центра града по цени од 350 евра до 500 евра што је прошле године готово било немогуће. Цене варирају у зависности од локације, квадратуре као и нивоа опремљености стана. Међутим, није реткост да још увек постоје некретнине за које станодавци држе нереалне цене издавања“, рекла је недавно за „Блиц Бизнис“ Јелена Давидовић, вођа продајног тима портала Некретнине.рс, додајући да је тржиште некретнина знатно стабилније него у истом периоду прошле године.

Кирије у Београду

Кирије су у октобру највише порасле на Новом Београду и то готово 11 одсто, а цена је износила 17,3 евра по квадрату. У централном делу града, Палилули и Вождовцу остварен је раст око 6,13-6,67 одсто, односно у ценовном распону од 8,5 до 17,3 евра по квадрату.

На основу тога, примера ради, за стан од 50 квадрата кирија на Палилули је у октобру износила у просеку око 640 евра, док је на Миријеву најам коштао око 425 евра.

На Врачару су се некретнине према том извештају у октобру изнајмљивале за просечну цену од 785 евра. Вождовац је једина општина која је прошлог месеца забележила пад кирија, односно 5,17 одсто, па је, према нашој рачуници, најам стана коштао око 550 евра.

Кирије у другим градовима у Србији

Према подацима сајта Некретнине.рс, панчевачке кирије су биле највише „у црвеној зони“. Наиме, пале су за 13,95 одсто.

Што се тиче кирија у Новом Саду, званични подаци овог сајта наводе пад њихове вредности од 4,92 одсто у центру града и цена кирије по квадрату је била око 11.6 евра. Остали делови су задржали релативно исте цене као претходних месеци, као што су Ново насеље и Грбавица где било ни раста ни пада. Цене по квадрату су у првом биле око 8.7 евра, а у другом насељу 11.3.

Подбара је забележила значајан раст кирија и то скоро 9 одсто, па је тако за просечан стан од око 55 квадрата током октобра требало издвојити око 605 евра.

У Нишу је најам некретнина опао за 6,15 процената у делу познатом као Булевар Немањића. Ту је стан поменуте квадратуре било могуће изнајмити у просеку за 335 евра. У нишкој Палилули и Дурлану најам је месечно коштао око 300 евра.

У Крагујевцу није било осцилација у висини кирија, те је за 50 квадрата у октобру требало издвојити око 250-300 евра.