Прочитај ми чланак

Ракочевић о изборима у УНС-у: Све претворено у питање живота и смрти

0

Нови председник УНС-а Живојин Ракочевић је рекао да ће главни приоритети да му буду локал (новинари локалних медија), слобода говора, "слобода нормалног удруживања", критичка мисао, "ослобођење да можете да кажете истину, а да није потребно тајно гласање да бисте победили". Истакао је и потребу медија на локалу да се обнови стара идеја да се из буџета добија два посто. Наводи да УНС сада има неки трећи пут - "не пут активизма, не пут слугерањства, не пут осуђивања колега и доношења колективних осуда".

Коментаришући бурне изборе за место председника УНС-а, Ракочевић је рекао да је било агресије и потпуно непотребне тензије, да се све претворило у питање живота и смрти, издаје… А што је најважније, каже, то је што је на то страћено четири милиона динара, додајући да се стиди сваког тог тренутка, јер негде медији, на пример на југу, „просе да би преживели“, а тај новац је отишао на то. “

Живојин Ракочевић

– Ми смо играли по правилима која су одређена раније, од стране претходног руководства, а представљени смо као једна маргинална група која нема никакве шансе. Проговорило је то добро, маргинално лице нашег удружења које се нигде не види – рекао је саговорник Н1.

Он је навео да су људи који трпе проблем на терену, „који трпе стотину ограничења на локалном нивоу проговорили и рекли – нећемо кршење статута“, нећемо тај диктат са врха, то одсуство дијалога и дизање руку кад треба, „учлани се јер треба да гласаш, што је бесмислено за једно удружење“. Каже да нису имали средства да кажу шта се у удружењу дешава, констатујући да је „оно постало једна аутистична, помало тоталитарна организација која личи на партију и очекује се да се слажете с врхом“, јер, додаје, ако се не слажете – избачени сте. Наводи да су због тога у том удружењу, у претходних годину дана изгубили неколико важних људи, попут Јелене Обућине, што је назвао поразом. Можемо да се не слажемо у милион ствари, али у етици, истини и томе да је слобода важна – морамо, каже.

Ракочевић је рекао да је ово први пут да на то место долази неко изван Београда и да постоји дубинска потреба да се ти људи из локалних медија, изразе.

– Ако погледате у протеклих месец дана колико је људи учлањено у УНС, а да никада раније нису били у удружењу или су колективно прелазили из неких непознатих удружења, да би се направила већина – онда схватате да постоји нека организација иза тога. То је истовремено и смешно и страшно јер – зар је битна та фотеља.

Он каже да су читаве редакције учлањиване, а да је готово половина пријављена за чланство а да нису ни знали да су пријављени, односно то је неко уместо њих урадио. Такође, тврди да су редовни чланови добили још једну књижицу. Али то су питања која су у овом тренутку прошлост, сада је питање шта ћемо урадити са слободом на локалу, са фундаменталним питањем новинарских слобода, са поштовањем Кодекса, са дијалогом, да се при том не сатиремо као личности, додао је.

– Ако те десетине младих, способних, маргиналних, запостављених људи не говоре, онда ово нема смисла. Ово удружење има неки трећи пут, не пут активизма, не пут слугерањства, не пут осуђивања колега и доношења колективних осуда, не пут изражавања мишљења да ли је неко хумориста или није, да ли је неко издајник или није, то је бесмислица – истакао је Ракочевић.

Упитан о наводима у вези са тим да не би требало да је на том месту јер је директор Дома културе у Грачаници, Ракочевић каже да су три или четири релевантне институције рекле да ту нема сукоба интереса. „Овде се ради о једној врсти силе, у којој је једна група људи у нашем удружењу, одлучила да са нама не комуницира“, каже. У протеклом периоду прошао сам пут од издајника до функционера, то је бесмислено, додао је.

Истакао је да сада у удружењу „није питање једног човека“ него на десетине младих и креативних.

– Има простора за десетине људи који могу своје гласове артикулсати и који могу да поруче да постоји удружење које је финансијски независно и које из те позиције може да црпи део својих слобода – закључио је Ракочевић.