Радник Поште: И полицајци признали да их је срамота шта су нам радили

0

Незадовољни радници Пошта широм Србије десетак дана су одбијали да раде због, како су рекли, срамно малих плата које се годинама нису повећавале. Међу огорченима је и читалац Директно.рс, радник једне београдске поште који је описао како је изгледао сусрет са припадницима полиције који су морали да евидентирају оне раднике који не раде.

– Била је и полиција, два фина момка, рекли су: „Знате шта, људи, нас је срамота што ово морамо да радимо, али ми морамо да напишемо у извештају ко ради, да ли ради, колико радника је у обустави…“. Подељено је било 2.400 суспензија широм Србије. Ти људи три месеца неће имати посао – рекао је радник београдске поште за наш портал, да би потом описао како изгледа његов рад свих ових година.

Wikimedia Commons

– Тренутно примам око 33.000 динара. Због торбе коју свакодневно носим, оперисао сам кичму. На -17 степени Целзијуса по снегу возио сам мотор да бих поделио рачуне и пензије. Или на три степена када падне киша, па цео дан тако на мотору. Или лети на врућини од 40 степени. Осам паса ме је ујело за све ово време колико радим. За сада држим рекорд, следећи је колега ког је ујело пет паса – искористио је прилику наш саговорник да се нашали у свој тој муци која га је задесила.

Одмах се уозбиљио и рекао у каквим условима раде он и његове колеге, шта све морају да трпе радници Поште и због чега су радници у неколико јединица у Београду и у осталим деловима Србије обуставили рад.

– Радимо за бедне плате. Конкретно ја радим за око 33.000 месечно. То је неких 1.100 динара дневница. Онај ко има малу децу као ја, са тим не може да живи. Ја сам у пошти 12 година, а 17 година нема повећања. Обуставили смо рад и трпимо велике притиске, претње отказима, претње суспензијама… Спремни смо на све уколико нас неко буде дирао, чак и да поднесемо тужбу против фирме. Углавном, овако више не можемо да живимо. Понуђено нам је 13 одсто, али на моју плату од 33.000, добио бих 4.000 повишицу у односу на онај фамозни просек од 54.000. Зацртали смо да дођемо бар до тог просека – истакао је он.

Што се странака тиче и корисиника услуга поште, 80 одсто их подржава.

– Осталих 20 одсто се брину где ће да подигну пензије. Мало им је тешко објаснити да је њихова матична банка „Поштанска штедионица“, да смо ми само њихов сервис. Већина нас ипак подржава – закључио је наш саговорник.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!