Прочитај ми чланак

РАДНИК МАРКЕТА ОТКРИО језиве ствари: Покварено месо перемо у винобрану…

0

Кад купујете купујете у маркетима, добро поведите рачуна, јер тврдње њихових радника озбиљно су упозорење и црвени аларм не само за потрошаче већ и за надлежне органе!

Колико сте пута купили, рецимо, тестенине, кекс, млеко, саламу, месо?! Вероватно много а да нисте знали да постоји могућност да су рокови употребе фалсификовани, декларације замењене, а месо више пута провучено кроз винобран и воду! Пилићи се након истека рока замрзавају, а када се покваре и на „минусу“, онда се дезинфикују и продају на комаде – крилца, батаке, бело месо, пише Информер.


Звучи за причу „веровали или не“, али баш све то се дешава. Ове шокантне тврдње изнео је један од радника једног од маркета чије су име и презиме познати редакцији. Из страха за свој посао и безбедност остао је анониман, али како каже, жели на све начине да покуша да заштити купце и открије све „прљавштине“ које морају да раде радници ове фирме, јер другачије плату не би зарадили.

– Бити радник овог ланца маркета није нимало лако. Али данас посао није лако наћи, а ја морам да издржавам породицу. Дуго година сам овде и у почетку су ове радње биле за понос и сваку похвалу! А онда су се ствари много промениле. Ради се све и свашта за већу зараду, а на штету потрошача. Некада се знало ко је задужен за месо, млечне производе, пецива, воће..

Покварени фрижидери

У разговору за Заштитник потрошача овај храбри радник навео нам је и чињеницу да нема недеље да се бар једном не поквари неки фрижидер са млеком и млечним производима!

– Апарати су у очајном стању, нон-стоп искачу осигурачи, кваре се фрижидери. Нема дана да неки купац не дође да нам врати млеко које се усмрдело или сир који је потпуно буђав. То се дешава зато што ти фрижидери и нису намењени за чување таквих производа нити су исправни, што озбиљно доводи у питање квалитет тих намирница. Радње су много прљаве. Рафови се ретко кад бришу и пуни су прашине, подови прљави, а о корпама и колицима да не говорим. Никада нису дезинфиковани. Роба по рафовима је такође проблематична. Потпуно су намирнице измешане: од хлеба, преко хемије, до дечијих играчка или сокова. Некада нам продајни простор изгледа као да је пала атомска бомба – прича наш саговорник.

– Сада сви све радимо. У исто време склањамо кутије са пролаза, сечемо месо, кријемо робу са истеклим роком, пакујемо је на рафове, поправљамо фрижидере који се кваре барем једно недељно. И не би можда било све тако страшно, да ми за нашу бедну плату не морамо још и да варамо потрошаче, јер нам је тако наређено! У супротном сваки минус или неостварени профит плаћа пословођа, а самим тим и сви радници из радње – испричао нам је овај радник, а затим открио шта се све крије иза рафова:

– Не знам ни одакле да почнем, јер толико језивих ствари има. Кренуо бих од деликатеса и меса, зато што то што се ту ради озбиљно може да угрози здравље потрошача. Ево, на пример, када нам стигне свеже месо, његов рок употребе је свега неколико дана. Уколико се не прода све, то се наравно не баца, већ иде на даљу обраду. Прве недеље сваки дан месар га провлачи кроз винобран и воду, а ако остане у витрини и другу недељу, онда је оно потпуно покварено и морају да му се промене намена и облик.

Наравно опраће се поново у сирћету и винобрану, а затим самлети неколико пута на машини, напунити свим зачинима и од тога ће се направити кобасице и ћевапи! Како немају декларацију за тај нови производ, сачекамо нову туру свежег меса, па њу користимо, а стару бацамо. И млевено месо је сумњивог порекла, јер више не продајемо наше свеже, на лицу места самлевено, већ га увозимо готово и залеђено!

НОПС: Затворити проблематичне радње

Председник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Горан Паповић напомиње за Заштитник потрошача да су ова сведочења радника веома узнемирујућа и поражавајућа. Стога он апелује на инспекцију да хитно реагује! – Оваквим пословањем познати ланац крши и Закон о заштити потрошача и Закон о безбедности хране! Тржишна инспекција мора да прочешља сваку радњу и да уради детаљан надзор. Ово не сме проћи некажњено. Казне за овакво пословање иду и до два милиона динара уз затварање објеката док не исправе сваку грешку – истиче Паповић и додаје: – Брисањем истеклих рокова, овакво третирање меса и млечних производа је кривично дело. Они озбиљно угрожавају здравље својих купаца. Притом, цене су им високе за такве услове продаје, а уместо да снижавају оно што се не продаје, они га перу хемикалијама и мењају декларације. Ово је скандалозно!

Ништа боље, наставља наш саговорник, није ни када су у питању свежи пилићи који се налазе у понуди у овом маркету.

– И они имају кратак рок трајања, а када их не продамо на акцији, иду у замрзиваче, одакле се ваде и отапају на собној температури док се све не прода. Међутим, уколико прође одређени број дана и они почну да мењају боју и мирис и тако залеђени, месар их опере у винобрану и транжира на батаке, крилца и бело месо и продајемо пиле тако распарчано. Наравно уз замењену, односно потурену декларацију од нове туре која је стигла. А најгоре од свега је то што овај ланац маркета нема дозволу да продаје било какве врсте свежег меса у својим радњама – без даха нам човек открива детаље језивог пословања.

На питање каквим се још триковима служе у овој радњи одговара: – Рецимо, на недељном нивоу имамо задатак да прегледамо све рафове и да видимо којим производима је истекао рок. Када их пронађемо, а углавном их буде много, дају нам ацетон и вату и редом бришемо старе рокове трајања. И ту није крај.

Пословођа или неко од нас радника онда иде и редом на те обрисане печатом ставља нове датуме који су „за продају“. Ту се обично нађу и саламе, кобасице, тестенине, понека чоколада, кекс, слане грицкалице… – открива он и моли потрошаче да добро пазе шта купују у овим радњама, а на надлежне органе апелује да је крајње време да се озбиљно позабаве начином пословања ових радњи и да заштите и купце и раднике!