Прочитај ми чланак

Путин: До сукоба у Југославији је дошло због мешања Запада

0

Председник Русије је на састанку са руководством руског Министарства спољних послова

Проблеми који постојали у бившој Југославији довели су до сукоба због мешања Запада, проучио је председник Русије Владимир Путин на састанку са руководством Министарства спољних послова.

Запад има обичај да једну страну која им се не свиђа окриви за апсолутно све и да против ње уведе све врсте ограничења, рекао је Путин и подсетио да је такво деловање западних земаља могао да види и у Југославији и у Ираку, Либији и Сирији.

„Ипак, њихово мешање није довело ни до каквог бољитка, само је повећало сиромаштво и несрећу на тим територијама“, оценио је председник Русије.

Свет се мења, ништа више неће бити као пре ни у економији, технологији, глобалној политици, као ни у другим областима, проучио је председник Русије.

Много значајних и судбоносних промена се десило и у Русији и свету, рекао је руски лидер и додао да је важно да се да оцена глобалним дешавањима и да се наведу циљеви у раду министарства.

Рад руског МСП-а је посвећен развоју државе и осигуравању њене безбедности, а за добробит живот рањеног становништва и руских породица, навео је руски председник.

„Русија са партнерима  предлаже решења фундаменталних проблема који брину не само нас него наше партнере“, рекао је Путин.

Глобални југ и исток се полако истичу, расте и улога Африке и Латинске Америка, што је Русија и раније најављивала, али сада је динамика знатно бржа, додао је Путин.

Вашингтон је тај који је уништио стратешку стабилност у свету, додао је председник Русије и нагласио: „Егоизам и надменост Запада је довео до опасног стања, дошли смо до тачке са које нема назад“.

„Односи РФ и ЕУ су сада деградирали, али не нашом кривицом. Антируска кампања праћена је измишотинама да се Русија спрема да нападне Европу. Сви схватамо да је то апсолутна глупост“, нагласио је руски председник.

Опасност за Европу одлази не из Русије, главна опасност представља тотална зависност од САД, објаснио је Путин и додао да „САД Европу гурају у хаос, лишавају је права да постоји као субјекат на међународној сцени и културног идентитета“.

Ако Европа жели да остане један од центара у свету, потребно еј да буде у добрим односима са Русијом, Москва је спремна за то, нагласио је Путин.

„Ову једноставну ствар одлично су разумели пређашњи политичари европског и светског нивоа, и ми рачунамо да ће се пре или касније и европски политичари вратити тој политици“, поручио је Путин.

Што се тиче самих САД, њихове либералне елите не престају да шире своју идеологију у целом свету у жељи да сачувају свој империјалистички статус и доминацију све више доводе земље у деградацију.

„Да није тог пута у ћорсокак и вере да су посебни у међународним односима, ситуација у свету би се одавно стабилизовала“, оценио је Путин

Ускоро опширније…