Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ пољопривредника се наставља: Блокиран пут Зрењанин-Нови Сад код Арадца

0

Протест пољопривредника улази у другу недељу. Блокаде путева данас ће бити појачане, а викенд позив Владе Србије на преговоре, пољопривредници су раније одбацили, назвавши га губљењем времена. Саобраћајнице су у појединим местима затворене јутрос од седам.

13.00

Пољопривредници су данас, поред блокаде у Ченти на путу Зрењанин – Београд, блокирали и пут Зрењанин – Нови Сад код Арадца, преноси Бета.

Путнички саобраћај из Зрењајнина до Новог Сада одвија се старим путем кроз Арадац до Жабаљског моста.

Блокаде су организоване и на путу Фаркаждин – Ковачица, као и путу ка граничном прелазу у Српској Црњи.

12.15

Пољопривредници укод Новог Сада завршили су прву полусатну блокаду кружног тога на скретању за Шангај.

„Направио се хаос. Људи су почели да окрећу кола и возе у контра смеру. Полиција уместо да регулише и усмерава саобраћај, дошла је до нас и поручила да ће нам писати казне као организаторима блокаде. Морамо се између себе договорити како ћемо даље“, рекао је Горан Филиповић председник Иницијативе за опстанак пољопривредника.

11.05

У Новом Саду почела је блокада кружног тока код скретања за Шангај. По најавама, трајаће до сумрака. Саобраћај ће се пропуштати на сваких пола сата. Од 14 сати пољопривредници су најавили и блокаду улаза и излаза на ауто-пут у Новом Саду.

10:32

Нова група пољопривредника послала захтеве Министарству

Сточари и Ратари из Баната, Мачве, Срема, Бачке и Централне Србије су управо послали, како каже пољопривредник из Баната Вукашин Баћина, захтеве Министарству пољопривреде. Он тврди да ће уколико Министарство не прихвати њихове захтеве у року од три дана организовати протесте, блокирати све институције, као и граничне прелазе, јавио је Данас.

Њихови захтеви су, између осталих, једнократна новчана помоћ за сваки хектар уписан у Е-аграру од 12.000 динара по хектару у року од седам дана, субвенција по сваком хектару од 300 евра по хектару, за музне краве 60.000 по крави и премија за млеко 25 динара по литри почев од четвртог квартала 2023.

10:16

Мањи инцидент на блокади код Баваништа

На блокади код Баваништа дошло је до мањег инцидента, када је један од возача ушао у вербални окршај са пољопривривредницима, а потом је покушао да склони и сајлу која служи као препрека.

09.50

Сточари и Ратари из Баната, Мачве, Срема, Бачке и Централне Србије су управо послали, како каже пољопривредник из Баната Вукашин Баћина послали захтеве Министарству пољопривреде. Он тврди да ће уколико Министарство не прихвати њихове захтеве у року од три дана организовати протесте, блокирати све институције, као и граничне прелазе.

Њихови захтеви су, између осталих, једнократна новчана помоћ за сваки хектар уписан у Е-аграру од 12.000 динара по хектару у року од седам дана, субвенција по сваком хектару од 300 евра по хектару, за музне краве 60.000 по крави и премија за млеко 25 динара по литри почев од четвртог квартала 2023.

09:47

Блокиран пут Зрењанин-Панчево

Пут Зрењанин-Панчево блокиран код Идвора

08:51

Блокада код Банатског Брестовца

08:39

Од 11 сати блокада кружног тока код Рафинерије

Када је у питању Нови Сад, блокада Рафинерије траје 24 сата, и ту се на пункту налази сада скоро 100 трактора. За данас је планирано да од 11 часова крену потпуне блокаде кружног тока код Рафинерије (скретање за Шангај) и да се тако блокира правац ка Зрењанину и ауто-путу Београд – Суботица. На сваких пола сата ће се на кратко пропуштати возила да прођу. Такође, од 14 часова део пољопривредника ће као и претходних дана блокирати улазе и излазе на ауто-пут код Каћке петље, јавља 021.

08:37

Локације на којима ће данас бити блокаде

Блокаде ће до 9 часова кренути на путу Нови Сад – Бачка Паланка на делу између Гложана и Челарева, на путу Бачки Петровац – Силбаш, на путу Кикинда – Зрењанин, код Арадца на путу Зрењанин – Нови Сад, Банатски Брестовац (пут Ковин – Панчево), Чента, Стара Пазова (код ауто-пута), Бач (пут ка Бачкој Паланци), гранични прелаз Српска Црња, Нови Жедник – Чантавир, Банатско Ново Село, Товаришево, Сомбор (Бездански пут), Суботица Y крак, Панчево – Зрењанин код раскрснице Идвор – Сакуле и на другим местима.

Из удружења Стиг пољопривредници ће се окупити недалеко од Пожаревца код Братинца и ту поставити блокаду.

08:07

Блокада магистралног пута Панчево – Зрењанин почиње у девет сати

Тачно у девет сати почиње блокада магистралног пута М24 Панчево-Зрењанин на раскрсници Идвор Секуле. Возила ће пропуштати на сваких сат времена.

08:05

Блокада код Баваништа

У седам сати почела је блокада пута на излазу из Баваништа ка Ковину. Реч је о магистралном путу Панчево-Ковин. Блокада ће трајати до 17 сати, пут ће бити блокиран на два и по сата, а возила ће се пропуштати само на 15 минута. Пропуштаће се и сви хитни случајеви.

07:59

Појавило се ново удружење које прети блокадом граничних прелаза

Протести и блокаде пољопривредника ушли су у другу недељу, а како је за Нова.рс рекао један од паора Милета Сланкаменац, тако ће бити докле год се не испуне захтеви. С друге стране, друга група пољопривредника најавила је да ће данас послати своје захтеве Министарству пољопривреде, па ако не буду испуњени, блокираће институције и граничне прелазе.