Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ ИНИЦИЈАТИВЕ „МАМЕ СУ ЗАКОН: Поново изневерена очекивања

0

На платоу испред Филозофског факултета у току је протест инцијативе "Маме су закон".

Представнице Инцијативе су поручиле да је од прве скупштинске расправе у којој су будуће мајке и мајке у Србији проглашене „породиљском мафијом“ прошло више од 14 месеци, а од усвајања, како су рекле, срамног Закона о финансијској подршци породици са децом скоро осам месеци. Изговор за усвајање таквог закона, како је наведено, био је наводни обрачун са оним женама за које се претпоставља да би вршиле злоупотребе.

Родитељи поручују да им је држава ускратила онсовна права за одгајање деце, такође наводе да држава не води довољно рачуна о трудницама и породиљама. Поред тога, родитељи који имају дете с инвалидитетом кажу и да им је укинута помоћ, односно надокнада за негу.

Маме на протесту носе транспаренте с натписима „женска љутња, а не ћутња“, „маме мафијашице поносне раднице“, „маме нису мафија“, „нећу да будем невидљива радница“.

Породиље су за Н1 рекле да је доношење таквог Закона велика срамота за државу.

„Претпоставити да су труднице и породиље највећи проблем у земљи у којој цвета рад на црно и сви други облици неплаћеног рада је, у најмању руку, срамно. Последњих осам месеци поједине породиље добијају надокнаде некад и мање од 300 динара месечно, што показује колико држава брине о нама, поручила је једна од учесница протеста Андреа Сокић.

Представнице Инцијативе „Маме су закон“ су подсетиле да је упркос томе што су представници Владе крајем прошле године по ко зна који пут најавили измене и допуне једног од најлошијих закона у новијој историји Србије за почетак ове године, то се нажалост још није догодило.

По ко зна који пут су изневерена очекивања трудница, породиља и њихових породица чија је егзистенција данас угрожена. Подсетићемо вас само на неке од парола које су од стране Владе пласиране како би се подстицало веће рађане: Рађај, не одгађај; Мање речи, нек’ закмечи… Жене су рађале и мање причале, а дочекале су их мизерне надокнаде од једва пар стотина динара и то са закашњењем“, поручила је народна посланица Татјана Мацура.

Додато је и да не постоје искрене намере Владе да се ова питања реше говоре и нови законски предлози који долазе у скупштинску процедуру.

„Као што је Закон о здравственом осигурању у којем се број месеци који улази у обрачун надокнаде током трудничког одсуства повећава са 3 на 12 месеци, поново под изговором да је неопходно спречити злоупотребе. Недвосмислена је намера Владе да будуће мајке и мајке прогласи мафијашицама, а себе ослободи сваке одговорности“, поручено је на протесту.

Труднице и породиље су поручиле да апелују на министра Ђорђевића, министра Малог, председницу Владе Ану Брнабић да се проблеми трудница и породиља најхитније реше.

Подсећају их које је одредбе потребно најхитније изменити: обезбедити свакој будућој мајци надокнаду не мању од минималне зараде (наћи бољу, недискриминишућу формулу за обрачун надоканада која би имала фиксни и варијабилни део), број месеци који улазе у обрачун надокнада након порођаја смањити са 18 на 12, предузетницама не укидати радни стаж током одсуства ради неге детета, односно не излагати их додатним трошковима, не укидати неопходне надокнаде родитељима деце са инвалидитетом, престати са кажњавањем жена које су се својим радом и знањем избориле за веће плате, не дискриминисати пољопривредне осигуранице, трудничко боловање мора бити урачунато у обрачун надоканда, одржавање трудноће на боловању није хир, не дискриминисати децу која су рођена пре ступања на снагу овог закона као треће, четврто и свако следеће дете, а која немају навршених 10 година, не кажњавати родитеље и децу која из медицински оправданих разлога не могу бити вакциниса.

Најављено је да ће труднице и породиље кренути у протестну шетњу до зграде Владе Србије, где ће извести перформанс и упутити поруке представницима државе.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!