Прочитај ми чланак

Пропали преговори Владе и пољопривредника, сутра почиње протест

0

Пољопривредници апсолутно никакав договор нису постигли на данашњем састанку са премијерком Србије Аном Брнабић и од сутра ће кренути у протест.

Недељко Савић, председник Удружења „Стиг“ из Пожаревца каже да су пољопривредници изнели своје захтеве, али да ниједан није испуњен и да су приморани да од сутра у 9 сати крену у протесте.

„Искрено, нисам изненађен одговором владе. Да би се ово испунило и пољопривреда кренула напред, потребно је доста новца. Немамо разумевање владе и предстојећим акцијама покушаћемо да скренемо пажњу на нас“, рекао је Савић.

Истиче и да ће протест бити организован као протестна вожња. „Стајаће се поред пута, а после тога уследиће јаче мере. У првом делу протеста нећемо малтретриати грађане…Стајаћемо поред пута“, каже.

Он је позвао све пољопривреднике да се придруже протесту.

Пољопривредници траже субвенције по хектару од 300 евра и да се на дизел не обрачунава акциза и ПДВ, као и да субвенција по крави износи 40.000 динара.

Ратари и сточари од власти очекују и да им се обезбеди цена пољопривредних производа, пшенице, кукуруза, соје и других, као на берзама у Будимпешти и Паризу.

Они имају захтеве и везане за премије за млеко.

„Покушали смо још прошле године да укажемо на поремећаје на тржишту“, рекао је Савић и додао да је цена пшенице од 18 динара неприхтављива јер пољопривредници не могу да је произведу по тако ниској цени.