Прочитај ми чланак

Пропагандиста Кон: Шокантно да део медицинара одбија вакцинацију

0

Епидемиолог Предраг Кон позвао је данас грађане да се вакцинишу и трећом дозом вакцине против коронавируса и да је то препорука, а оценио је и да је "шокантно" да део здравствених радника одбија вакцинацију и потписује петицију против ње.

Кон, који је и члан Кризног штаба за сузбијање епидемије коронавируса, за телевизију Пинк изјавио је да трећу дозу вакцине може да прими свако ко је другом дозом било које вакцине вакцинисан најмање пре 180 дана.

– Препоручена је за све, нико никог не тера, али постоје приоритети. Оно што је снажно препоручено је за оне са ослабљеним имунитетом, за све старије од 70 година, а ако су у колективном смештају за све старије од 60 година – рекао је Кон.

Он је додао, да без обзира које су прве две вакцине против ковида примљене, у трећој дози може да се прими било која вакцина „о чему одлучују заједно пацијенти и изабрани лекар“.

Кон је поводом одбијања дела медицинског особља да се вакцинише и петиције која је покренута против вакцинације, рекао да је „етички потпуно неприхватљиво то што лекари неће да се вакцинишу“ и да је „Кризни штаб инсистирао да то буде обавезно за ову професију“.

– Било каква сумња у вакцине је удар на темељ јавног здравља – казао је Кон и додао, поводом потписивања петиције против вакцинације „да је шокантно то што се дешава“, а да су последице „велика штета“.

Он је рекао и да међу децом од 12 до 17 година до сада има само један одсто вакцинисаних, и да ће о њиховом вакцинисању, које је препоручено „одлучивати педијатри и родитељи“.