Прочитај ми чланак

ПРОМЕНЕ: Војни рок шест месеци, али га неће сви служити!

0

- Обука ће бити подељења на неколико етапа. Основна ће трајати месец и по дана, затим специјалистичка исто толико, а после тога војници ће бити упућивани у јединице на колективну обуку - речено је из Министарства одбране.

srem 2014 ruska i srpska vojska 06

Уместо три месеца као што је до сада био случај, младићи и девојке који су се пријавили да добровољно служе војску, од сада ће војни рок служити шест месеци.

Како је поручено из Министарства одбране, добровољци ће добити и увећање зараде које ће ићи и до 25.000 динара, а продужење рока ће бити понуђено и септембарској класи, а од децембра ће и званично ступити на снагу.

– Обука ће бити подељења на неколико етапа. Основна ће трајати месец и по дана, затим специјалистичка исто толико, а после тога војници ће бити упућивани у јединице на колективну обуку – речено је из Министарства одбране за Српски Телеграф.

Овај начин обуке ће омогућити квалитетнију припрему за извршење наменских задатака и повећати оперативну способност војске. Војни аналитичар Мирослав Лазански подржава ову одлуку, рекавши да је најмање шест месеци потребно да би се прошла основна обука.

– За три месеца војници науче да испале 30 метака, ископају и залену у ров. Савладају постројавање, стројеви корак, марширање, основну обуку с пушком и неко бојено гађање, што је минимум. У бившој ЈНA основна обука трајала је шест месеци, без тога нема праволг војног рока – рекао је он.

Систем одбране Србије броји око 34.000 људи, од чега је директно под оружјем тек 10.000, те он истиче да би, осим квалитетније обуке, Србија под хитно требало да повећа број војника.

– У садашњим околностима, с обзиром на изазове који су пред нама, не би смели да имамо мање од 55.000 војника – нагласио је Лазански.

Иначе, само ове године се у добровољце пријавило 1.195 кандидата, што је двоструко више од претходног броја. Оне најбоље, по новом моделу, чека посао у војсци.

– Минимум десеторо најбољих биће примљено у стални радни однос у својству професионалног војника, док ће остали моћи да конкуришу за упражњена места професионалних војника – наведено је у министарству.