Прочитај ми чланак

Произвођачи траже увоз ГМ хране!

0

gmo-kukuruz

Групација произвођача хране за животиње окупљена у Привредној комори Србије тражи од државе да дозволи увоз и коришћење ГМ сојине сачме за исхрану животиња или да потпуно забрани увоз меса од животиња храњених ГМ храном.

Ако би се дозволила употреба ГМ хране домаћи произвођачи би били стављени у равноправан положај са конкуренцијом у региону, рекао је председник групације Зоран Вукадиновић на данашњој седници ове групације. Према његовим речима, Србија је у протеклих шест година увезла 58 милиона килограма меса и прерађевина од животиња храњених ГМ хранивима.

Снижавањем царина од 2014. године очекује се додатно повећање увоза свих производа животињског порекла који су далеко јефтинији управо због јефтине ГМ хране којом се хране домаће животиње у целом свету, навео је он.

Вукадиновић је истакао да је генетски модификована сојина сачма данас присутна у исхрани животиња у Европи у проценту од 96 одсто:

– Ми то месо користимо, трошимо, а живимо у заблуди да код нас нема ГМО, а у ствари све време се хранимо генетски модификованим производима. Истовремено, нисмо у ситуацији да будемо конкурентни. 

ПРИМЕР СЛОВЕНИЈЕ

Све месо, млеко и јаја из Словеније, који се налазе на рафовима наших радњи су од животиња храњених ГМ сојином сачмом, осим оних на којима експлицитно пише да – нису.
– У недавној посети Словенији уверили смо се да 90 одсто животиња хране ГМ храном – каже Радивој Радаковић, саветник министра за пољопривреду.
– Уколико на производу није експлицитно наведено, онда је сигурно пореклом од животиње храњене ГМО.

Директор компаније „Картонвал“ Зоран Петковић, која се иначе бави производњом сточне хране, рекао је да је Србија у последњих осам година за увоз меса потрошила 158 милиона евра, а да би за увоз ГМО сојине сачме у наредних осам година требало да потроши 400 милиона евра.

– Зашто би то држава чинила – пита Петковић.

– Уколико нема доказа о штетности ГМ, зашто бисмо увозили ГМ сојину сачму и зависили од жетве у Аргентини или некој другој земљи, зашто не почнемо и сами да је садимо.

Због чега да правимо посао аргентинским и бразилским фармерима?

Зашто да не гајимо соју ако је то здраво? Не може и тамо и овамо. Ако хоћемо да радимо са ГМО сојином сачмом, мора да се дозволи сељацима да гаје генетски модификовану соју.

Он је подсетио да се производња сточне хране у Србији ослања 95 одсто на домаће сировине, а уколико би се дозволио увоз сојине сачме за исхрану животиња направили бисмо увозно зависну производњу.

Предлог за увоз ГМ хране за животиње биће прво упућен Министарству пољопривреде, које би требало да одлучи да ли ће такав предлог проследити Влади Србије.

(Вечерње новости)