Прогнозе нису биле тачне: Метеоролог открива када ће пасти први снег у Београду

0

Недељко Тодоровић каже да снег ове године у Београду неће пасти до 23. новембра, како статистика налаже

МЕТЕОРОЛОГ Недељко Тодоровић каже да снег ове године у Београду неће пасти до 23. новембра, како статистика налаже, али да је време да се летња одећа замени зимском јер ће од идућег понедељка температура почети да пада.

Недељко Тодоровић објашњава да свако повећање брзине ветра, а поготово кошаве, за један метар у секунди има ефекат хлађења за приближно један степен.

– Ако је брзина ветра шест метара у секунди, то је као да је шест степени хладније – каже Тодоровић.

Најављује да ће кошава дувати у уторак и среду, а затим поново од петка до понедељка. Истиче да правило по којем кошава увек дува непаран број дана није тачно.

– То је неко народно веровање. Можда има смисла, али није прецизно, поготово не у Јужном Банату где дува дупло већи број дана него у Београду – каже Тодоровић.

Шта нам говоре боје метео аларма

Јуче је на снази био жути метео-аларм, што значи да брзина ветра прелази 17 метара у секунди, односно 60 километара на час, објашњава Тодоровић. Наводи да је у Јужном Банату и Западном Поморављу на снази наранџасти метео-аларм односно упозорење да брзина ветра прелази 24 метра у секунди, а да је кошава у Вршцу данас дувала и брзином од 100 километара на час.

Иако се све чешће дешавају несреће чији је узрочник јак ветар, Недељко Тодоровић каже да нема места за страх и да само треба бити опрезан и обратити пажњу на упозорења метеоролога.

– Жути метео-аларм је више информација него упозорење, а када је на снази наранџасти, ветар може направити штету. Могуће је да подигне неки слабије причвршћен кров, старо дрво или саобраћајни знак – објашњава Тодоровић.

Без снега у скорије време

Статистика каже да први снег у Београду падне 23. новембра. Тодоровић каже да статистика не греши, али зависи само како је тумачимо.

– Ове године снег неће падати 23. новембра. То је само статистички израчунат средњи дан. Може да падне и раније и касније. Ове године ће пасти касније. Прошле године је пао раније, већ 18. новембра – подсећа Тодоровић.

Истиче да ће температура падати од идућег понедељка, па се у брдско-планинским пределима снег може очекивати крајем новембра, док за ниже пределе још увек није извесно. Упозорава да је пожељно полако извлачити топлу одећу која ће поготово бити потребна у јутарњим и вечерњим сатима.

РХМЗ: Упозорење на олујни ветар

У Србији ће данас бити топло и ветровито, са максималном дневном температуром од 17 до 22 степена, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

РХМЗ је и за данас издао упозорење на олујни југоисточни ветар у кошавском подручју и на планинама, који ће на југу Баната и у доњем Подунављу достизати ударе преко 24 метра у секунди.

Данас ће бити топло и ветровито, ујутру, а на истоку и пре подне, умерено до знатно облачно, местимично са кишом.

Пре подне разведравање са запада. Ветар умерен, југоисточни, на југу Баната и Доњем Подунављу јак са олујним ударима.

Јутарња температура од 11 до 15, највиша дневна од 17 до 22 степена.

Увече и током ноћи се очекује наоблачење са запада и југозапада.

У Београду ће бити топло и ветровито, ујутро претежно облачно са слабом кишом.

Пре подне разведравање. Ветар умерен и јак, југоисточни. Јутарња температура око 14, највиша дневна око 21 степен.

Наредних седам дана биће променљиво облачно и топло.

У четвртак још понегде са кишом уз краткотрајно слабљење ветра.

У петак и за дане викенда суво уз поновно појачање југоисточног ветра у кошавском подручју.

Затим мало свежије са ретком појавом кише.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!