Прочитај ми чланак

Прогноза за пролеће: Какво нас време чека наредних месеци

0

Какво ће бити пролеће пред нама, да ли ћемо стално носити кишобран или ћемо уживати у лепим данима?

Како стоји на сајту Републичког хидрометеоролошког завода, пролећни месеци у Србији биће нешто топлији него иначе, а јаки мразеви нису изгледни, те се можемо надати лепим данима. Ипак, не треба заборавити ни да је киша често синоним за пролеће, као и да с временом никад нисмо начисто, те су изненадне промене свакако могуће.

МАРТ 2022: Блажи и просечно влажан март. Мала вероватноћа за појаву јаких мразева у марту.

Средња минимална температура ваздуха у марту имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1,2 степена у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мартовске средње минималне температуре ваздуха око 5,4 степена. Средња максимална температура ваздуха у марту биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 1,4 степена у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током марта биће око 13,8 степени.

Месечна сума падавина током марта биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 7 mm нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мартовска сума падавина износиће око 34 mm.

АПРИЛ 2022: Мало топлији и просечно влажан април. Мала вероватноћа за појаву јаких мразева у априлу.

Средња минимална температура ваздуха у априлу имаће вредности мало изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,6 степени у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност априлске средње минималне температуре ваздуха око 9,8 степени.

Средња максимална температура ваздуха у априлу биће у границама вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,1 степени у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током априла биће око 18,5 степени. Месечна сума падавина током априла биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 5 mm вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини априлска сума падавина износиће око 58 mm.

МАЈ 2022: Просечно топао и просечно влажан мај. Мајске кише.

Средња минимална температура ваздуха у мају имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,4 степена у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини предвиђа се вредност мајске средње минималне температуре ваздуха око 13,4 степена. Средња максимална температура ваздуха у мају биће у границама вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,1 степен у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током маја биће око 23,8 степени.

Месечна сума падавина током маја биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 4 mm вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мајска сума падавина износиће око 58 mm.