Прочитај ми чланак

Прогноза за наредну недељу обећава – али нас чека и непријатно изненађење

0

Када се враћају сунчани дани?

Викенд је био тмуран, али не превише хладан – а шта нас чека у остатку недеље?

Ево каква је прогноза РХМЗ.

Понедељак ће почети облачно, а пре подне на северозападу, а од средине дана на западу, југозапду и у централним крајевима са кишом и пљусковима, која ће се до краја дана проширити и на остале пределе.

Најнижа температура од -2 до 3 C°, а највиша од 10 до 14 C°. Увече и током ноћи ка уторку на северу Србије и у планинским пределима очекују се мешовите падавине, киша и снег.

Уторак и среда ће бити топлији, са сунчаним интервалима. Изнад већег дела суво, док се слаба киша очекује на северу и југу Србије. Ветар слаб до умерен, западни и југозападни. Најнижа температура од 2 до 6 C°, а највиша од 11 до 16 C°.

Крајем недеље облачно и мало топлије, уз честу појаву кише – највише падавина се очекује од 10.3. до 12.3. Дуваће појачан јужни и југозападни ветар. На високим планинама снег.

Меторолог аматер Марко Чубрило предвиђа да ће бити осетно топлије, уз покретање јужног и југозападног ваздушног струјања, која ће нам из Медитерана доносити осетно топлији ваздух.

„Серија јаких циклона ће се великом брзином премештати преко дела западне, средишње и северне Европе доносећи олујан ветар и падавине. Хладан фронт једног од тих циклона је у ранијим проценама модела требао у среду прећи и преко нас, али су у последњих 24х модели ескспресно то изменили и тиме нас током целе недеље задржавају у топлом ваздушном струјању. Како ће циклонске активности бити релативно близу нас, ка нама ће осим топлог допирати и нестабилан ваздух те ће повемено бити услова за кишу, а могући су и грмљавински пљускови, посебно у другом делу недеље“, каже Чубрило.

Тек за наредни викенд модели у овом моменту имају сигнал за премештање хладног фронта који би нам донео падавине али и захлађење уз јак северозападни ветар, али то није сигурно, додаје Чубрило.

Наредни дани делују као увод у пролећно време, који би нас могло пратити већи део следеће недеље, закључује.