Прочитај ми чланак

Прогноза за наредне дане је тотално лудило: Променићемо сва годишња доба

0

Данас ће бити више сунца и ветар слаби. Сутра киша и захлађење.

Популарни метеоролог аматер Марко Чубрило је на својој Фацебоок страници објавио прогнозу за наредне дане и како каже – бурна је недеља пред нама.

Мада је РХМЗ за данас избацио три упозорења, Чубрило наводи да ће ветар полако слабити, а сутра се време скроз мења.

„У понедељак мало до умерено облачно и над већим делом региона суво. Више облака уз повремену кишу и пљускове над јужним и југозападним деловима региона. Јужни ветар и југо ће полако слабити, док ће јака и олујна кошава из јутањих часова током дана полако слабити и престати. Дневни максимум од +4 на истоку Србије до око +12 понегде на југозападу. Уторак се током дана очекује премештање хладног фронта који ће донети пролазну кишу, окретње ветра на умерен северозпадни смер и мање захлађење. После подне на севеорозападу суво уз самањење облачности. Дневни максимум од +5 до +11 степени Целзијуса“, пише Чубрило.

Средином недеље ће, како наводи, бити углавном облачно уз честу појаву кише, локалних пљускова, посебно над југом региона. До петка – у петак нас поново чека преокрет.

„Ветар слаб источно и североисточни, а у петак у окретању на југоисточни и у појачању. До петка дневни максимум до +5 до +11, а у петак до +7 до +15 степени Целзијуса. Отопљење у петак ће бити повезано са формирањем секундарног циклона над севером Италије. Тај цикон ће ка нама у суботу повући још топлији ваздух те ће максимуми понегде бити и око +18 степени Целзијуса. Дуваће јак јужни и југоисточни ветар, а у кошавском подручју топла кошава“.

Ни то неће дуго да траје.

„У недељу током дана стоји сигнал за јаче погоршање, обилније падавине, али и осетније захлађење те би већ крајем дана на планинама западног и средишњег дела региона био јаког снега, док се у ноћи ка понедељку и у понедељак пре подне снег очекује над већим делом региона преко 600мнв, док би услова за снег могло бити и у низијама, посебно на северу и западу региона. У пределима преко 700мнв формирање снежног покривача до 5цм до 15цм висине, док је у низијама локално могуће око 2-5цм снега. У недељу максимум од +1 на северозападу Хрватске до око +14 на југоистоку Србије, а у понедељак само од 0 до +5, а преко 700мнв испод нуле цео дан.“

„Око 13.12. је могућа појава првих, правих, јутарњих мразева. Ансамбле низ ЕЦМWФ-а сугерише да би ово захлађење било пролазно и већ око 14.12. би уз повремену кишу требало бити топлије, док је после 17.12. могуће ново захлађење.

Пред нама је свакако бурна недеља, посебно наредни викенд када би се за кратко време могла променити готово сва годишња доба. Како је тај период синоптички још далеко измене су свакако могуће.

Сви изнети подаци и процене су резултат моје обраде и тумачења нумеричких модела, за званичне информације пратите државе прогностичке заводе“, наводи Чубрило.