Прочитај ми чланак

Прогноза за други део септембра, ево када нас очекују ПЉУСКОВИ

0

Закорачили смо у септембар, а док са сунчаним данима хватамо лето на продужетке, Републички хидрометеоролошки завод Србије за сутра пали жути метео аларм због врућина. Међутим, да ће то бити кратког дана и да је лету ипак дошао крај најављују метеоролози који истичу да се време мења током ове недеље.

Метеоролог Марко Чубрило објавио је најновију прогнозу времена за ову недељу и други део септембра, најавивши грмљавинске пљускове у наредним данима.

„До четвртка претежно сунчано и веома топло уз максимуме који ће се кретати од +26 до +32, а локално би могло бити и око +34 посебно у залеђу Јадрана и југу Херцеговине. У среду после подне са приближавањем хладног фронта би на западу региона могло бити ређе појаве пљускова. Четвртак доноси нестабилније време уз локалну појаву грмљавинских пљускова, док би се на југу и овог дана задржало сунчано и топло“, објавио је метеоролог аматер Марко Чубрило, чије прогнозе на Фацебооку прати цео регион.

„Ветар би над већим делом региона окренуо на северозападни смер и на северу и истоку би повремено могао бити и појачан. За сада се обилније падавине и јачи пљускови не очекују. У четвртак дневни максимум до око +22 на северозападу Хрватске до око +29 на југу региона. У петак још мало свежије уз могуће пљускове углавном над средишњим и јужним пределима. Дневни максимум до +16 до +25 степени Целзијуса, што је око просека за овај део године. У другом делу недеље ноћи свежије него сада“.

Што се тиче викенда, он ће бити мало топлији уз максимуме од +23 до +28 степени Целзијуса, али би у недељу над деловима Србије, Црне Горе и БиХ могло бити локалних пљускова.

„Почетком следеће недеље релативно топло, док је око 20.09. могуће ново погоршање и освежење уз повремене пљускове“, навео је Чубрило.

Како наводи метеоролог Чубрило, након четвртка летње врућине се неће враћати, тако да ту негде и завршавамо с летом за ову годину, али још лепих дана је пред нама.

„Генерално, овако високе температуре се после четвртка више не очекују, али ће септембар у свом другом делу вероватно донети температуре око или мало изнад просека. За сада нема сигнала за било какво јаче захлађење уз обилније падавине“, истиче Чубрило и напомиње да су „изнети подаци и процене резултат његове обраде и тумачења нумеричких модела, а за званичне информације пратите државне прогностичке заводе“.