Прочитај ми чланак

ПРЕТИЛИ СМРЋУ: Ко тајно фотографише и снима новинаре у Београду?

0

Више новинара и редакције у последње време добило је претње смрћу, а често се дешава да новинаре снимају и фотографишу током њиховог рада.

ubistvo-samoubistvo

Aко те не прате и не прислушкују, ниси ни битан, уврежено је мишљење у нашем народу. Ипак, онима који су битни на тај начин, када виде да су праћени и снимани, није свеједно.

Нарочито када се ради о истраживачком новинарству.

“Оне из мог времена могла си да препознаш са пет километара, то им је била тактика, да их се сви плаше. Чим га видиш знаш ко је, а ови опет иду у другу крајност, чим га видиш не знаш ко је, тако изгледа да их има више”, каже Илија Чворовић у филму “Балкански шпијун”.

Очигледно да ову тактику користе многи када су новинари у питању.

“Четири пута за само два дана крупни, грубог изгледа, непознати мушкарци су фотографисали и релативно отворено пратили и фотографисали телефонима наше новинарке, што је превише за коинциденцију и нису једини у два дана. То се догодило три-четири пута само током октобра, а догодило се поново пре неки дан. То је превише да би била коинциденција и ми мислимо да је у питању застрашивање наших новинара”, наводи директор Центра за истраживачко новинарство (ЦИНС) Бранко Чечен.

ЦИНС се обратио полицији и тужилаштву, које је поднело оптужницу. Како кажу, свима им је у редакцији много лакше јер је полиција озбиљно приступила решавању овог случаја.

Бранко Чечен каже да тренутно истражују 15 прича, од којих је пет ризично, тако да не зна у кога да сумња.

“То се увек ради док истражујете причу, када они о којима покушавате да пронађете нешто желе да вас заплаше да престанете што се неће догодити. Ми ћемо то свакако истражити до краја”, истиче Чечен.

A претње не представљају само људи који прате и тајно снимају новинаре. Главни уредник ТВ Н1 Југослав Ћосић недавно је на Твитеру добио врло конкретне претње пуне мржње.

Сатиричар, колумниста и главни уредник листа “Данас” Драгољуб Петровић, после интервјуа за сајт Цензоловка, добио је претње преко друштвене мреже ФБ.

“Имао сам претњи које нисам пријављивао јер некако рачунам да пас који лаје не уједа, да ови који хоће нешто стварно да ти ураде, да они неће то да најаве. Aли сад су просто из полиције рекли да би било добро да ја дам њима изјаву, и ја јесам био на неки начин забринут и за породицу и за запослене у редакцији и за мене на крају крајева”, наводи Петровић.

И у овом случају су полиција и тужилаштво брзо реаговали и човек из околине Лазаревца који је ножевима и канапом претио Петровићу брзо је ухапшен.

“Друштвене мреже јесу погодно тло за линч не само новинара, него и политичара и јавних личности јер ту постоје људи који су у чопору, седе код куће и много је лакше да ви неком претите седећи пред компјутером, нема везе што то можда неће нико да види, само да се испразниш, него да му то кажеш у лице”, додаје Петровић.

Да не буде да ми нисмо битни – прошле године док смо радили причу о сусретима једног министра са људима са потернице, екипу Б92 снимале су чак три екипе неке од безбедносних служби.

За сваки случај, снимили смо и ми њих.