ПРЕТИ ЛИ СРБИЈИ ЕПИДЕМИЈА ГРИПА: Ево ко је у опасности и како се заштитити

0

Епидемија грипа узела је маха у Хрватској. Стварни број оболелих достигао је 3.000, а међу њима има и новорођенчади. Ова алармантна статистика је и у Србији изазвала панику, док су зебње додатно подгрејане чињеницом да је јуче и у Београду потврђен први случај инфекције вирусом грипа.

Наиме, Национална референтна лабораторија за грип и друге респираторне вирусе ИИнститута за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ јуче је у брису ждрела и носа молекуларном техником потврдила присуство вируса грипа типа А (Х1пдм09), наведено је у званичном саопштењу Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“.


Како поручују, као и претходних сезона надзора над грипом, лабораторијска потврда вируса у ово доба године је очекивана, што за „Блиц“ потврђује и прим. др Лепосава Гаротић-Илић, епидемиолог и начелница Јединице за имунизацију Градског завода за јавно здравље Београд.

– Чим се региструје први случај оболелог од грипа, очекује се да број оболелих постепено расте – упозорава др Гаротић-Илић.

– Грип није поранио. Од новембра је уобичајено да се појави у Европи, па самим тим и у нашем региону. У Европи је лабораторијски потврђен вирус и типа А и Б. Према нашим подацима, немамо регистрован повећан број оболелих ни од акутних инфекција. Прошле недеље је регистровано око 14.300, што је за неких седам одсто више у односу на седмицу пре, и то није ништа што је неуобичајено – уверава епидемиолог Гаротић-Илић.

Када је реч о обољењима сличним грипу, регистровано је само пет. Којом брзином ће се ширити вирус грипа, зависи од имунитета становништва.

Према речима епидемиолога, прошле године био је доминантан подтип вируса АХ1, који је регистрован и сада у случају прве оболеле особе, а то је, иначе, пандемијски вирус у народу познат као “свињски” грип, који има карактеристике сезонског грипа.

– Вирус који је 2009/2010. довео до пандемије сада има карактеристике сезонског грипа, и он се већ појављивао код нас. У вакцини се налази, те рачунамо да су особе које су примиле вакцину заштићене по питању овог подтипа вируса – каже наша саговорница, напомињући да је вакцина четворовалентна и да садржи оба подтипа АХ1 и два типа вируса Б.

Никада није касно за вакцинацију против грипа

Ове године вакцина је „планула“ у рекордном року, а на многим пунктовима вакцине, којих је ове сезоне било 48.000 више него лане, потрошене су за непуне две недеље од почетка имунизације 15. октобра. После дуже паузе због пада поверења у вакцинацију као последице агресивне антивакциналне кампање, са почетних 289.800 у међувремену потрошених доза и додатном количином, Србија ће ове сезоне имати готово 300.000 заштићених од грипа о трошку осигурања.

Вакцине против грипа тренутно има само у приватним здравственим установама, а у малој количини и још понегде на државним пунктовима, и то из контингента набављеног за оне који плаћају заштиту, али се, по најавама надлежних, очекује да ће додатних 10.000 вакцина против сезонског грипа стићи до краја недеље.

Епидемиолог Гаротић-Илић каже да заинтересованост грађана да се вакцинацијом заштите од грипа није нешто што би требало да нас изненађује.

– Годинама бележимо повећан број вакцинисаних особа, нарочито када је реч о ризичним групама људи који знају да грип може да им донесе компликације и погоршања болести. Сигурно је да су људи схватили да је боље да буду заштићени него да оболе и остану код куће да се лече – каже она.

Докрорка наглашава да никада није касно за вакцинацију.

– Они који се сада вакцинишу требало би да знају да је неопходно да прођу две недеље до стварања заштите, те да у том периоду избегавају контакт с оболелима.

Симптоми грипа: Од благе главобоље и дрхтавице до упале мозга

Како истиче наша саговорница, грип обично има нагли почетак с инфекцијама горњих респираторних путева који касније могу довести до компликација, чак и до упале мозга.

– Грип обично почиње нагло, с повишеном температуром, дрхтавицом, малаксалошћу, главобољом, боловима у мишићима и зглобовима, а онда почињу респираторне тегобе као што су кашаљ, бол у грлу, појачана секреција из носа, кијање. Код мале деце могу се јавити повраћање и пролив, отежано дисање раздражљивост, дехидратација – упозорава.

Компликације могу бити упала уха, синуса, бронхија плућа, а мало теже компликације су упала срчаног мишића или мозга. Код хроничних болесника могу да се погоршају основне болести, нарочито код астматичара или људи са хроничном плућном болешћу.

Како се одбранити од грипа

Епидемиолог Гаротић-Илић наглашава да је, осим вакцине, савет грађанима да, пре свега, избегавају контакт с оболелилма и особама за које сумњају да су оболеле.

– То се највише односи на старије од 65 година, труднице и малу децу. Сви они би требало да избегавају боравак у затвореном простору, где је присутан велики број људи. Обавезне мере су прање руку текућом водом и сапуном, проветравање просторија, повећање отпорности огранизма у смислу уноса већих количина витамина кроз свеже воће и поврће, као и унос топлих напитака и смањење физичке активности – наводи др Гаротић-Илић.

– Биће сигурно и код нас повећан број оболелих. Очекивано је да тај број расте. Прошле године највећи број регистрован је у фебруару, 2017. у јануару, а дешавало се да и у децембру буде највише оболелих. Кад региструјемо први случај оболевања, очекујемо да полако расте број оболелих до неког одређеног броја и после се постепено смањује. То је уобичајени ток – закључује др Гаротић-Илић.

Према последњем извештају Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“, у 48. недељи надзора која је извршена пре две недеље, регистрован је основни интензитет активности вируса грипа, а забележено је 3.307 случајева обољења сличних грипу.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!