Прочитај ми чланак

Прети ли Србији „ЦИКЛОН БОМБА“? У Америци поларно захлађење, у Европи…

0

КЛИМАТОЛОГ Горан Пејановић, помоћник директора Републичког хидрометеоролоског завода објашњава шта је "Циклон Бомба" која је погодила Америку, али и да ли је Србија у опасноти од таквог поларног захлађења.

И док Европа и Србија ових дана уживају у топлом и веома благом времену без снега, захваљујући ваздушним масама са Атлантског океана, а температуре достижу и 18 степени, Северну Америку од Канаде до севера Мексика недавно је погодило поларно захлађење, звано „Циклон бомба“.

Фото: Принтскрин

Пејановић је објаснио шта се дешава.

– Ситуација је слична ове године. Струјање хладног ваздуха је начин како климатски систем одржава хладан ваздух на великим географским ширинама. Редовна последица је продирање хладног ваздуха ка југу, како климатски систем држи хладан ваздух на северу – започео је он.

Помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода говорио је и о „поларном вортексу“.

– 2018. године у јануару смо имали поларни вортекс који је захватио Чикаго. То је вртлог премештања ваздуха. Прогнозе су биле да ће температуре бити -40 – испричао је он.

Да ли је време предвидљиво, Пејановић је рекао да је могуће предвиђати на две недеље.

– Постоји шанса за окидање меандрирања циркополарних струјања. Утицај Атланског океана и премештање неке топле струје према западном Балкану одакле нам и долазе повишене температуре. Једни делови света су у хладнијем, други у топлијем стању – рекао је он.

Упозорио је да је Европа континент који се највише загрева.

– Брзина загревања износи пола степена по декади и то је проблем климатских промена. Што се тиче Европе, северна Европа се највише загрева, а то је глобално загревање – указао је он, наводећи да је разлог повећана емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и да Србија засад није у опасности од „циклон бомбе“.