Прочитај ми чланак

ПРЕОКРЕТ: Ледена киша и кошава, а у петак 20 степени

0

У Србији се у току ноћи очекује обилнија киша, јака и хладна кошава, а на истоку Србије и ледена киша. Температура ће се кретати око нуле и који степен изнад нуле, каже метеоролог Ђорђе Ђурић.

У четвртак нас очекује суво време, а у петак уз пљускове са грмљавином и топлу кошаву температура ће се кретати и до 20 степени.

За викенд нас очекује захлађење, киша и снег, док ће следеће недеље бити стабилно, суво и топлије време.

Ове среде све више јача циклон над нашим подручјем, а чији се центар налази над централним делом Јадранског мора. Овај циклон донео је током вечери Србији са Јадрана и са југозапада јаче наоблачење са кишом. На високим планимама пада суснежица и снег, док на истоку Србије пада ледена киша.

– У Србији ће током вечери, ноћи и јутра, бити облачно и хладно време са кишом, умереног интензитета. На највишим планинама, због прилива топле ваздушне масе, снег ће прећи у кишу, чак и у пределима изнад 2000 метара надморске висине, тако да ће кишовито бити и на планинама – наводи Ђурић.

У источним пределима остаће хладна ваздушна маса у нижим слојевима, тако да се у тим пределима очекује ледена киша, понегде и снег. Најобилније падавине до јутра очекују се у југозападним, западним, централним и источним пределима Србије. У току вечери, ноћи и до јутра широм Србије очекује се да падне од 10 до 20 милиметара кише по квадратном метру, локално и до 30, а на истоку Србије од 5 до 10 центиметара снега.

Дуваће умерен до појачан југоисточни ветар, у кошавском подручју и у Београду јак, на југу Баната и са олујним ударима од 100 километара на час. Кошава ће бити веома хладног карактера, па ће субјективни осећај бити да је много хладније.

Температура током ове вечери, ноћи и јутра и у нижим и у вишим пределима Србије кретаће се од 1 до 5 степени, у Београду око 2, а на истоку Србије око нуле. У четвртак се током јутра и раног преподнева очекује престанак падавина, а југоисточни ветар биће у слабљењу.

У Србији ће у четвртак бити суво и топлије са сунчаним интервалима, а понегде се током дана очекује и претежно сунчано. Максимална температура биће од 8 степени на северу Војводине до 14 у западним пределима Србије. У Београду ће бити до 10 степени.

Фенски ефекат јужног ветра

У петак ће у Србији бити променљиво облачно са кишом, а више падавина очекује се на северу Србије и у тим пределима биће пљускова са грмљавином, нарочито на подручју Војводине.

На југу и југоистоку Србије већи део дана биће суво. У кошавском подручју и на планинама, дуваће јак југоисточни ветар, на југу Баната и у Подунављу са олујним ударима преко 80 километара на час.

Максимална температура биће од 12 на севреру Војводине до 18 степени у западним, централним и југоисточним пределима. Локално температура ће достизати и до 20 степени и то због фенског ефекта јужног ветра. Максимална температура у Београду биће до 18 степени, а у Неготинској Крајини до 5.

Осетно хладније за викенд

У суботу се очекује облачно и осетно хладније време са кишом. На југу и истоку пљускови са грмљавином. Уз даље захлађење, киша би у Војводини могла да пређе краткотрајно у суснежицу и снег, а потом ће киша и на планинама прећи у снег.

У ноћи између суботе и недеље на планинама би пало 10 центиметара снега. Максимална температура у суботу кретаће се од 4 степена на северу Војводине до 16 на југоистоку Србије, у Београду до 8 степени.

У недељу ће бити суво, али и хладно, ујутро на северу и на западу уз мраз. Максимална температура биће од 0 до 5 степени, у Београду до 2.

За Светог Николу ће бити суво, са јутарњим мразем, а током дана уз мало топлије време. Максимална температура кретаће се од 3 до 7 степени, у Београду до 6.

Од 20. децембра под утицајем напоменутог антициклона, уз висок ваздушни притисак, биће суво, стабилно и топлије, уз даљи пораст температура и такво време обележиће календарки почетак зиме, уз максималне температуре око 10°Ц.

У кошавском подручју уваће умерен до јак југоисточни ветар, на југу Баната са олујним ударима.