Преминуо новинар Драгољуб Жарковић

0

Београд -- Истакнути новинар и главни уредник недељника "Време" Драгољуб Жарковић преминуо је после краће и тешке болести, саопштила је редакција тог недељника.

Драгољуб Жарковић (1951) оснивач је „Времена“ и његов главни уредник од 1991. године.

Printscreen/b92

Пре тога био је новинар и уредник у новинским кућама „Политика“ (1974-1987) и „Борба“ (1987-1990).

Био је радијски коментатор „Слободне Европе“(1993-1998), сарађивао је са WДР (Немачки народни радио) и повремено писао за читав низ листова у Европи, међу којима су и италијанска „Република“, аустријски „Стандард“.

Усавршавао се у САД као гост Удружења америчких уредника.

Био је аутор више телевизијских емисија и пројеката.

Касније током каријере био је стални колумниста дневног листа „Политика“ и предавач на Факултету политичких наука, где је био и члан Савета факултета.

Био је први председник Удружења професионалних новинара Србије из кога је касније настало Независно удружење новинара Србије и почасни члан више међународних медијских асоцијација.

Године 2016. објавио је „Напредну књигу“ са поднасловом „Године успона Александра Вучића“.

Редакција „Времена“ наводи да, међутим, сви биографски подаци нису довољни да дочарају Жарковићеву уредничку и новинарску луцидност, таленат и невероватну вештину комуникације и харизму и додају да је редакција „Жаретовим одласком изгубила сопствени корен и велики део идентитета“.

„Памтићемо га по свему, а највише по спремности да на сопственим леђима понесе највећи терет притисака и да чак жртвује и себе како би поштедео редакцију и сачувао њен интегритет и кредибилитет“, наводи се у саопштењу.

Накнадно ће бити објављено време и место комеморације и сахране.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!