Прочитај ми чланак

ПРЕДСТАВНИЦИ ОПШТИНЕ ЧАЈЕТИНЕ И ЗЛАТИБОРА посетили ОЦ “Јахорина” и Равну планину

0

Током боравка на Фестивалу туризма у Сарајеву који траје до сутра 21. октобра, делегација општине Чајетина, представници ЈП Голд гондола и ТО Златибор посетили су јуче и Олимпијски центар “Јахорина .

“Обишли смо радове на систему за вештачко оснежавање, на језеру које се гради на врху Јахорине и стазе које се уредјују за предстојећу зимску сезону”, казала је диркеторка Голд гондоле Златибор Бојана Божанић. Она је додала да је поменуту делегацију из Чајетине угостио директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић.

Уприличен је обилазак ски-центра Равна планина, који се налази три километра од центра Пала, где су отпочели радови на изградњи гондоле-жичаре. Како је речено представницима Чајетине до сада су завршени стубови у првој фази за ту жичару надомак Пала дужине 1350 м , а да се кабине очекују до почетка зимске туристичке сезоне.

Божанић је додала да су током сусрета размењена искуства у погледу градње жичара и основних карактеристика објеката. Комплетна гондола, до Јахорине бице дуга 6,5км и имаце 74 стуба, док ће Златиборска Гондола бити дугачка 8.950 м, имаће 36 стубова и једну међустаницу.
Представницима Чајетине предочени су планови будућег развоја ски центра Равна планина а разговарали су и са начелником општине Пале Бошком Југовићем.

Обновљена је дугогодишња сарадња две општине Чајетине и Пала, договорена посета Златибору у циљу развоја нових пројеката и успостављања партнерства у туризму и другим областима.
Дан раније делегација из Чајетине састала се и са представницима града Источно Сарајево, где је договорено да у наредном периоду потпишу протокол о сарадњи који ће изродити неку нову идеју, а пре свега креирање заједничког туристичког производа који ће бити атрактиван за туристе.

Председник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је новинарима након састанка у Градској управи да општина Чајетина и град Источно Сарајево рачунају у великој мери на туристичке потенцијале којима располажу.

„Ово је била прилика да разменимо искуства како би туристичку понуду у наредном периоду што више унапредили и помогли да се наши туристички потенцијали, поготово Олимпијски центар `Јахорина`, промовишу на прави начин како би обезбедили још веће присуство домаћих и страних туриста“, каже Лучић.

Према његовим речима, с обзиром на то да је Златибор туристичка дестинација препознатљива широм региона и Европе, циљ поменутог састанка је да се унапреди досадашња сарадња и потпишу протоколи и споразуми који могу помоћи да се туристички потенцијали Источног Сарајева и општине Чајетина развију још већим интензитетом.

Иначе, сви посетиоци штанда ТО Златибор на фестивалу у Сарајеву моћи ће да се кроз игру упознају са пројектом века – најдужом гондолом на свету, Голд гондолом Залтибор, као и да се такмиче на Фацебоок такмичењу за највише кликова са Гондолом. За све који нас посете обезбедили смо симболичне промотивне поклоне, истичу у ЈП Голд гондола Златибор.

О гондоли

Голд гондола Златибор, будућа најдужа панорамска гондола на свету, представља једну од највећих туристичких атракција у Србији. Ваздушном трасом дугом девет километара гондола ће повезати центар Златибора са ски центром Торник, преко Рибничког језера.

Голд гондола Златибор понудиће скијашима, излетницима, авантуристима и свим другим љубитељима најпосећениије српске планине, незабораван поглед на Златибор из ваздуха и потпуно ново искуство.

Туристе ће превозити 55 кабина са полазне станице на Златибору, преко међустанице на Рибничком језеру, до последње станице на златиборском врху Торник. Кабине марке Сигма израђене су по највишим техничким стандардима. Поседују држаче за скије и бордове и имају осветљење које се напаја преко соларних панела. Кабина, чија је ширина и висина два метра, тешка је 600 килограма. Све кабине допремљене су на Златибор и смештене су у затворено складиште у Бранешком пољу, где ће сачекати монтажу.

У сарадњи са компанијом Помагалскy, комплетна инсталација гондола урађена је у складу са највишим стандардима заштите животне средине. Поштовање светских еколошких стандарда у складу је са напорима Општине Чајетина да постане прва еколошка општина у Србији.

Одлуком СО Чајетина, 2015. године основано је ЈП „Голд гондола” Златибор, које руководи изградњом и будућим радом гондоле.

Туристички пројекат века

Пројекат Голд гондола Златибор од изузетног је значаја за разноврсност туристичке понуде Златибора и Србије. На инвестиционом плану изградња панорамске жичаре најзначајнији је туристички пројекат општине Чајетина у последњих 100 година, који ће допринети остварењу дугорочних циљева општине. План општине Чајетина је да у наредних десет година Златибор и околина остваре десет милиона ноћења и милион посетилаца годишње.

Голд гондола Златибор је инвестиција од националног значаја, вредна 13 милиона евра. Цео пројекат финансира се искључиво из буџета Општине Чајетина.

Овај туристички пројекат века унапредиће укупну привредну активност Златиборског округа, али и целе Западне Србије.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!