Пре руку, прво су нам сломили кичму

0

Сећате ли се оних батинаша у униформи што као хијене кидишу на момка који беспомоћно лежи на земљи, кога шутира читава чета полицајаца, заштитника закона и јавног реда и мира, током летошњег протеста пред Скупштином Србије?

Ако памтите те сцене са протеста, најновији снимци бестијалног иживљавања из Новог Сада, где извесни Иван Контић сакати онесвешћеног човека на земљи, ломећи му руке, не би смео да вас изненади. Да изазове гађење и мучнину свакако, али да било кога у овој несрећној земљи, више територији него држави, изненади – тешко.

О патологији тако индукованог насиља изјашњаваће се стручњаци, неко ће га анализирати за дипломски рад или докторску дисертацију, али сви морамо са тим да живимо. Да живимо у зверињаку какав смо сви заједно створили, који смо креирали окретањем главе од скотова који су нам украли право на мир и спокој, повлачењем пред психопатама који туку у школама, на утакмицама, на бирачким местима, на инаугурацијама њихових шефова, на грађанским протестима.

Да мазохистички ћутимо док нас распамећују глупавим и лажљивим причама како полиција ради свој посао, па ето и тог Контића јуре већ три недеље. Све лажу. Кладио бих се да ће се на крају испоставити да је на овај или онај начин био повезан са владајућом странком. Да му је већ неко чистио досије. Најмање што ће бити је – симпатизер.

Агресија стиже са врха. Председник државе се бреца, хушка своје смеђокошуљаше на политичке опоненте, омаловажава и вређа, уноси се у лице новинарима, ходајући је пример и вербалне и невербалне агресије. Његови партијски чауши ничем другом и не служе сем да тон и слику хистерије пренесу до дна, до Контића и иних, до оних који знају да за злодела неће бити адекватно кажњени. Да ли би чак и олош попут тог Контића ломио руке онесвешћеном човеку кад би знао да ће му бити суђено за покушај убиства и да ће годинама робијати?

Нема сумње, пре ломљења оних несрећних руку, поломљена нам је кичма.

Овај ролеркостер од државе ће се једном распасти.

Једном ће неки отац видети снимак свог детета које газе и сакате, узеће пиштољ и убиће кога треба.

Вероватно и кога не треба. Кога би то изненадило?

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!