Прочитај ми чланак

Праве зиме нема на видику – али постоји наговештај шта нас чека за Нову годину

0

Какво време је пред нама?

После кишне суботе, наредни период нас очекује суво време.

„Наредних дана ноћи и јутра хладни уз слаб, ређи и умерен мраз, тако да ће се минимуми углавном кретати од -6 до -2, локално око -8 степени Целзијуса. Током дана до 21.12. температуре углавном у оквиру просека и требале би се кретати од 2 до 5, а у магловитим пределима око 0 степени Целзијуса“, пише Марко Чубрило на свом Фејсбуку.

Око четвртка је могуће мање нарушавање антициклона, јер би се северније од нас преместио слаб хладан фронт, те би уз разбијање магле и пролазно наоблачење врло ретко могло бити и слабих падавина, наставља Чубрило.

„Са повећањем облачности би ноћни мраз ослабио, а често и изостао, док би се дневни максимум кретао д 4 до 10 степени Целзијуса. Доминација антициклона би се требала наставити све до око 27.12. од када постоје одређени знаци за могућу имену синоптике“, каже.

У овом моменту оперативни прорачуни дају могућност измене положаја антициклона при чему се ка нама отворио пут за продор хладнијег ваздуха, те би у том случају имали наке шансе да за дочек 2023. имамо зимске одлике времена, сматра Чубрило.

Тек око 24.12. има смисла причати о могућем захлађењу, посебно јер се у наредних десетак дана очекују веома јаки западни ветрови за које се пројектује да после 27.12. барем мало ослабе.

„Уколико се све те ‘коцкице’ сложе има шанси за заокрет у развоју синоптике, а до тада нема ни говора о правој зими и Божић по грегоријанском календару ће као и протеклих година протећи у топлом времену. Само тамо где се ниски облаци и магла дуже задрже може бити температурне инверзије и ‘вештачке зиме”’ али тренутно делује да ће таквих области бити мало“, пише он.

Наредних десетак дана доминација антициклона доноси суво, стабилно и релативно топло време, закључује Чубрило.