Прочитај ми чланак

Потврда из америчке амбасаде да Вучић лаже о ФБИ

0

ФБИ није урадио ништа по овом питању. Нема учешћа ФБИ у случају Беливук, јер нам ништа нису доставили. Радиле су наша полиција и БИА - демантовао је јуче Вучић свог министра одбране Небојшу Стефановића. Да је председник слагао и да су стране службе ипак имале учешћа у овом случају и да су са српском полицијом и службама сарађивале у борби против организованог криминала, доказује и саопштење америчке амбасаде.

Вучић је демантовао Стефановића, који тврди да је ФБИ учествовао у случају Беливук. Председник је на РТС-у, где се сам позвао као гост, изјавио како су Беливука и његову групу пратили и ухапсили чланови српске полиције и БИА, а да ФБИ није дао никакав допринос. Да је ФБИ, међутим, учествовао у случају Беливук види се и из саопштења америчке амбасаде.

Printscreen Nova S

– Федерални истражни биро Сједињених Америчких Држава (ФБИ) ради са Србијом на спречавању организованих криминалних активности, посебно оних у којима се користи шифрована комуникација за прикривање кривичних дела… Почевши од 7. јуна изведен је читав низ изузетно обимних полицијских акција на територији више земаља света које су резултирале стотинама хапшења – наводи се у саопштењу америчке амбасаде у Србији.

ФБИ је „у тајности покренуо сопствену фирму за дистрибуцију шифрованих уређаја под називом “АНОМ,” која је сервисирала преко 12 хиљада шифрованих уређаја које је користило бар 300 криминалних синдиката, укључујући међународне организације за трговину наркотицима у преко 100 земаља“.

Како се даље наводи, уз подршку ЕВРОПОЛ-а и у координацији са америчком Агенцијом за сузбијање наркотика (ДЕА), ФБИ је сарађивао са органима за спровођење закона Србије и других држава ради обраде података из преко 25 милиона порука прикупљених од стране ФБИ у периоду од 18 месеци, током којег су криминалци разговарали о својим активностима преко уређаја повезаних са системом АНОМ, који су се проширили још почетком октобра 2019.

– Овако детаљан увид омогућава идентификацију и циљање високо позиционираних вођа криминалних банди широм света. Операција Тројански штит/Зелени сигнал омогућиће Влади Србије и Европолу да буду далеко боље обавештени о организованом криминалу како у Србији тако и у Европској унији – наводи се у саопштењу.

Како се даље објашњава, међународна група судских и полицијских власти блокирала је употребу шифроване комуникације организованих криминалних а преко система Скај и тада су откривене стотине милиона порука размењених међу криминалцима. Након обарања система Скај, организоване криминалне мреже тражиле су нову комуникациону платформу која ће им омогућити да избегну органе гоњења. Очекујући овај развој догађаја, ФБИ, у тесној сарадњи са АФП-ом, развио је стратешки систем АНОМ као одговор на потребе криминалних мрежа за шифрованом комуникацијом.

– Паралелна истрага против система Скај била је смишљени стратешки аспект операције Тројански штит/Зелени сигнал, која је навела део базе криминалних корисника Скаја да пређу на платформу којом је руководила ФБИ.

Дакле, стране службе организовале су читаву акцију обарања система Скај, као и прављење нове апликације која је служила као мамац за криминалце.Како сам председник и таблоиди на сав глас спомињу „скај телефоне”, које је приликом извршења кривичних дела користила и организована криминална група Вељка Беливука и Марка Миљковића, постаје очигледно да је председник слагао да је случај Беливука прошао без учешћа ФБИ.