Прочитај ми чланак

Постигнут договор пољопривредника с Владом? Захтеви делимично испуњени, заказан…

0

Данас је 9. дан протеста пољопривредника. И за данас су најављене блокаде, које су на неким локацијама почеле у 7 часова.

14:31

Ратари задовољни премијеркином понудом

На данашњем састанку пољопривредника из четири удружења с премијерком Аном Брнабић одлучено је да цена дизела буде 129 динара, уместо досадашњих 179. То је за Нова.рс потврдио пољопривредник Горан Филиповић, истакавши да ће ова цена важити уз агро картицу. Такође, пољопривредници ће моћи неограничено да сипају гориво.

„Субвенције ћемо добијати као и до сада – 18.000 динара по хектару, а имаћемо 17.000 динара оправдања рачунима, на пример за семенски кукуруз“, навео је саговорник портала.

14:10

Завршен састанак пољопривредника са Аном Брнабић

12:25

Почео састанак са Брнабић

Управо је почео састанак премијерке Ане Брнабић и делегације коју чини осам пољопривредника. Састанак се одржава у згради Владе у Немањиној 11.

„Не очекујемо ништа, не желимо да причамо о 2024. години. Хоћемо да знамо где је запело у нашим захтевима, као и која ће бити даља форма комуникације и обавештавања јавности о томе шта се дешава. Хоћемо да разговарамо о томе како може да се смањи реторика да пољопривредници гурају руку у џеп пореских обвезника“, рекао је за Нова.рс Милета Сланкаменац, који је члан делегације.

12:01

Пољопривредници пристижу на састанак код Брнабић

Делегација пољопривредника, коју чини осморо људи, долази на састанак код премијерке Ане Брнабић.

Састанак је заказан за подне, а одржава се у згради Владе, у Немањиној 11.

11:08

У 12 часова блокада Темеринског моста

У 12 часова учесници протеста у Новом Саду блокираће Темерински мост, све до 15 часова.

10:12

Пољопривредници блокирали кружни ток у Новом Саду

Упркос првобитној најави да ће тракторима блокирати Темерински мост преко канала ДТД, паори су одустали од те идеје и одлучили да за сада споро возе у круг у кружном току код Рафинерије, преноси 021.рс.

Како се види на снимку, у протестној вожњи су и пољопривредници са коњима који вуку приколицу са дрвима.

Део трактора и даље непрестано блокира улаз у Рафинерију већ деветог дана протеста.

10:01

„Није фер што је Вучић рекао да пољопривредници желе да узму паре грађана“

„Наши протести нису политички, то доказујемо сваким даном јер код нас нема политичких транспарената, код нас нема политичких ствари, сваку понуду политичара смо одбили, јер смо сами себи довољни и не треба нам нико“, каже за Данас један од организатора протеста пољопривредника Јован Јованов из Баваништа, чије су излазе из куће недавно блокирали активисти СНС, коментаришући изјаву председника Србије АлександраВучића да су протести политички и да пољопривредници новац народа желе за себе.

Вучић је рекао да „ови који штрајкују, ту има много политике“.

„Када штрајкују пољопривредници, они траже ваш новац. И ваш новац уместо да заврши у добром путу испред ваше куће, у томе да ваше дете има бољу болницу, завршиће у њиховим џеповима“, изјавио је током викенда Вучић.

Јован Јованов сматра да апсолутно није фер то што је председник Вучић рекао да пољопривредници желе да узму паре из џепова грађана.

„Ми буквално не можемо да опстанемо са својим радом и не можемо да произведемо храну за све те људе јер немамо новца. Није нам обезбеђено оно што је обезбеђено свим пољопривредницима у региону“, истиче Јованов.

09:42

Блокирана Идворска раскрсница

Учесници протеста блокирали су највећу раскрсницу у банатском селу Идвор.

09:23

У Новом Саду блокада почиње у 10 часова

У Новом Саду ће блокада почети у 10 часова. У војвођанској престоници биће блокиран Темерински мост преко канала ДТД до 14 часова, док део трактора и даље непрестано блокира улаз у Рафинерију већ деветог дана протеста.

09:20

Баваниште је већ блокирано

09:18

Пољопривредници у подне иду на састанак са премијерком

На састанку који је одржан у Старој Пазови обављен је телефонски разговор пољопривредника који протестују са председницом Владе Србије Аном Брнабић, а на ком је договорено да пољопривредници оду на код премијерке на састанак данас у 12 сати.

Током телефонског разговора са премијерком било је тензија, а да би се оне смириле већина представника пољопривредника се изјаснило да оде на састанак и то на позив премијерке лично.

09:17

Где ће данас бити блокада?

За данас предвиђене су блокаде код Баваништа, где затварају пут Панчево-Ковин, Влајковац мост на путу Београд – Вршац, блокаде на путу Нови Сад – Бачка Паланка на делу између Гложана и Челарева, на путу Бачки Петровац – Силбаш, на путу Кикинда – Зрењанин код Арадца, на путу Зрењанин – Нови Сад, Банатски Брестовац (пут Ковин – Панчево), Чента, Стара Пазова (код ауто-пута), Бач (пут ка Бачкој Паланци), гранични прелаз Српска Црња, Нови Жедник – Чантавир, Банатско Ново Село, Товаришево, Сомбор (Бездански пут), Суботица Y крак, Панчево – Зрењанин код раскрснице Идвор – Сакуле и на другим местима.

09:15

Који су захтеви пољопривредника?

Незадовољни пољопривредници траже укидање акциза на гориво и уређење тржишта промета и робне берзе што су, како су истакли, договорили још у мају. Осим тога, Министарству пољопривреде доставили су листу захтева за 2024. годину, а то су:

  • Субвенције по хектару за биљну производњу – 35.000 динара;
  • Премија за млеко од 19 динара по литру;
  • Субвенционисани кредити у току целе 2024. године са каматом од један одсто којим се могу и рефинансирати постојећи кредити;
  • Брисање пољопривредника из кредитног бироа;
  • Подстицаји за приплодне млечне краве – 40.000 динара по грлу;
  • Једнократна стимулација за одгој јуница на преласку у категорију приплодне краве – 100.000 динара;
  • Укидање ограничења од 19 грла говеда за конкурс набавке опреме за сточарску производњу;
  • Стимулација за одгој това јунади домаћих раса (не из увоза!) – 25.000 динара по грлу;
  • Решавање проблематике дугова и налажење решења за измену Закона ПИО за пољопривредника