ПОСЛЕДИЦЕ ЗАКОНА: Држава штити себе преко леђа сиромашних и угрожених

0

Закон о финансијској подршци породици с децом, чија примена је почела 1. јула ове године, упркос најавама надлежних – неће олакшати положај родитеља, нити ће допринети повећању наталитета, истичу саговорници VOICE, оцењујући да тим законом држава штити само себе.

Негативне стране овог закона далеко ће премашити позитивне, па се ситуација неће поправити, сматрају наши саговорници, уз напомену да је овакво решење само наставак усвајања рестриктивних закона који у коначници доносе смањење давања од стране државе.

Лепо упаковано ништа

Уредница портала Бебац Јасмина Михњак за VOICE истиче да је овај закон очигледан доказ да држава на првом месту штити себе, истовремено саплићући родитеље.

– Не треба да плаћамо родитеље да би рађали, треба да омогућимо нормално окружење, окружење у којем ће сви грађани, не само родитељи, осећати барем колико-толико достојанствено да могу да живе неки нормалан живот. У оваквом окружењу, где на сваком кораку родитељства имате проблем, док трудницама касне плате, где се жене и даље плаше отказа након породиљског, где имате најскупљу беби опрему, а породиљама се умањују зараде, не видимо никакав помак – каже Михњак.

Закон испод радара

Закон о финансијској подршци породици с децом усвојен је 14. децембра 2017, када су посланици гласали за укупно 31 тачку, укључујући и овогодишњи буџет. На тој седници владајућа већина применила је по први пут систем за ућуткивање опозиције подношењем, а затим и повлачењем готово 300 амандмана, с циљем да се потроши време за расправу. Због тога су бројни закони, укључујући и овај, прошли „испод радара“.

Др Марио Рељановић са Института за упоредно право оцењује за VOICE да је нови закон на речима заштитнички, а заправо врло дискриминаторски по оне на које ће се односити. Основни проблем је, каже, што држава своју социјалну функцију посматра корпоративно а не социјално.

– Он је политички врло лепо увијен у машницу и украсни папир, а у ствари, унутра имате празну кутију. Добили смо само лепу амбалажу и формално спровођење неких идеја за које се цивилни сектор залагао, али су оне фактички уништене у самој разради и реализацији, тако да закон сигурно неће помоћи наталитету или борби против беле куге, нити ће довести родитеље у неки посебно повољан положај. Они су дали нешто мало другима, а узели су од свих огромну цифру. Укупна сума новца који се исплаћује бити нижа сада него што је била раније. Шири је круг корисника, укључени су и ови који нису у радном односу, али су драстично ниже накнаде. Ту је држава уштедела озбиљне паре зато што оних који су ван радног односа и испуњавају те услове, према неким анкетама, има око 15 одсто. Значи, повећаће се круг корисника за око 15 одсто, а смањиће се накнаде за 40, 50, некоме 60 одсто – каже Рељановић.

VOICE је Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања поставио питање зна ли се прецизно колика ће бити уштеда у буџету захваљујући новим мерама, али одговор нисмо добили.

Ново (ни)је рестриктивно

Бојана Богојевић из организације Центар за маме као најважнију новину у Закону о финансијској подршци породици с децом наводи начин утврђивања основице, за коју се сада узима 18 зарада или накнада зарада које су претходиле оном моменту када је породиља почела да користи своје право на породиљско одсуство. Пун износ накнаде, додаје она, не може бити мањи од минималне зараде која је утврђена на дан подношења захтева, ако је евидентирано најмање шест најнижих основица које имају карактер зараде.

Трудницама накнада касни три месеца

Новосађанка Тања С. је у деветом месецу трудноће, запослена је у просвети и каже да је огорчена јер се постојеће стање тешко може издржати.
– Одмах на почетку је та накнада каснила три месеца, па смо позајмили новац од родитеља, пошто смо подстанари, да платимо рачуне и остало. Мислила сам да ћу вратити када добијем све то на гомили. Међутим, добила сам само за један месец и тако се наставило и даље. Последњу накнаду добила сам крајем јула, за април. То је кашњење од скоро три месеца – наводи она. Додаје да је то само кап у препуној чаши и да озбиљно размишља да, чим дете мало ојача, са породицом напусти Србију. Уредница портала Бебац Јасмина Михњак очекује да ће, када су у питању труднице, кашњења бити и даље.
– Републички здравствени фонд РФЗО исплаћује плату трудницама које су на боловању и то нема везе са Законом о финансијској подршци породици са децом – наводи она за VOICE. Прецизира да се због тога може десити да породиља која се породи у августу, на пример у октобру добије септембарску накнаду за породиље и заосталу јулску накнаду за труднице.

– Тренутно највише буке је дигао члан 13. став 2. овог закона, којим је регулисано да месечна основица накнаде зараде не може бити већа од три просечне месечне зараде у Републици. Постоје одређене породиље којима месечна зарада далеко премашује месечни просек – каже она.

Богојевић додаје да је овим законом проширен круг корисника породиљске накнаде и накнаде за негу детета и посебну негу детета, па сада право на та примања имају и жене ангажоване по такозваним флексибилним облицима рада – жене које нису засновале радни однос, које су радно ангажоване по основу уговора о привременим и повременим пословима, уговора о делу, ауторских уговора или жене које су у тренутку рађања незапослене и нису оствариле право на новчану накнаду по основу незапослености, а радиле су у периоду који је у значају за остваривање овог права.

То што се за основицу узима 18 зарада, према речима наших саговорника, јесте најпроблематичније и довешће до тога да ће накнаде које ће породиље примати бити мање од њихових зарада. Михњак подсећа да је у Србији тешко у континуитету имати посао 18 месеци, те да жене врло често остају без посла.

– Највећи проблем имаће управо младе мајке које су остале у другом стању на самом почетку радног стажа. То наравно не подстиче наталитет, јер жене неће планирати породицу, као и до сада, пре добијања стабилног запослења, што је у овој земљи заиста тешко. У овоме видимо још један велики проблем, а то је да ће труднице и у ризичним трудноћама радити до краја трудноће како би добиле већу плату – истиче она.

Тешка рачуница, али на штету породиља

Рељановић упозорава да нова основица значи да готово нико на породиљском неће добити 100 одсто плате.

– Сваки месец у којем мајка није радила се рачуна са нулом, тако да, ако сте радили само шест месеци и имали, рецимо, 50.000 динара плату, шест пута по 50 јесте 300.000 динара. Та сума се дели са 18, па се добије 16.667 динара – каже он додајући да породиље које имају најмање шест зарада не могу добити мање од минималне зараде у Републици. За разлику од оних које су радиле мање од шест месеци.

– Онда немате никакав доњи праг, можете буквално примати 3-4 хиљаде, можете примати ту накнаду мању од, рецимо, износа новчане социјалне помоћи, што је врло лоше – каже Рељановић. Упозорава и да ће се од сада нето основица на коју је породиља плаћала доприносе, приликом исплате накнаде од стране државе рачунати у бруто износу.

– Ако сте примали 50.000, то вам је нето основица на коју сте плаћали доприносе, између осталог и здравствено осигурање. И ако сте 18 месеци имали исту плату од 50.000, мислили бисте да ће вам и накнада бити 50.000, међутим неће. Биће вам 50.000 у бруто износу, што је у нето износу 20 и нешто хиљада, практично минималац – упозорава наш саговорник. Каже и да је на тај начин прекршена Конвенција Међународне организације рада о заштити материнства, која предвиђа да мајке, труднице или породиље, за време коришћења тог права, не могу да имају примања која су нижа од две трећине примања која су до тада имала.

Без гаранције за нестанак кашњења

Позитивна новина закона је што министарство надлежно за социјална питања из буџета врши исплату месечних накнада зарада директно на текући рачун корисника, каже Богојевић, додајући да је тиме из процеса избачен послодавац који је до сада исплаћивао накнаду, па чекао рефундацију од стране државе. Додаје да још није познато да ли су усвојени правилници који описују неопходну процедуру.

Дискриминација дискриминацију стиже

Др Марио Рељановић са Института за упоредно право за VOICE каже да су новим обрачуном основица дискриминисане пољопривредне осигуранице, јер морају да уплаћују доприносе најмање 24 месеца пре порођаја, а не 18 као све остале. Такође су, каже, дискриминисане и жене са високим примањима јер је највећа накнада коју могу да приме ограничена на три просечне зараде. Рељановић истиче и да Закон о финансијској подршци породици са децом садржи једну екстремно неморалну одредбу – онај ко добија накнаду за помоћ у кући не може да добија накнаду зараде за посебну негу детета.
– Ако се неко квалификује да има специјализовано медицинско особље које долази сваког дана и брине о детету које је тешко болесно, ментално или физички, мораће да ради или ће морати да иде на неплаћено одсуство, неће му бити то одсуство плаћено. Ако долази квалификовани радник, детету родитељ не треба, то буквално пише у том закону – каже Рељановић.

– Нико неће бити оштећен. Породиље сада имају сигурност, јер држава уплаћује средства директно на њихов рачун и оне не морају више да брину да ли зависе од воље послодавца, његове ликвидности или жеље да затвори фирму – рекао је недавно вд помоћника министра за рад запошљавање, борачка и социјална питања у Сектору за бригу о породици и социјалну заштиту Милош Јанковић, а пренео је Н1. Међутим, како за VOICE каже Новосађанка Тања С. која у деветом месецу трудноће, у складу са законом непосредно пред порођај мора да отвори наменски рачун, то баш и не иде лако, јер није позната процедура.

Трудница: Има толико ствари о којима морам да мислим у овом периоду, ту су стални прегледи, контроле, припреме за порођај и сада још треба да се повлачим по шалтерима. Притом, тамо не знају да ми предоче комплетну процедуру

– Има толико ствари о којима морам да мислим у овом периоду, ту су стални прегледи, контроле, припреме за порођај и сада још треба да се повлачим по шалтерима. Притом, тамо не знају да ми предоче комплетну процедуру – каже она. Трудница Светлана В. је у бољем положају јер ће књиговођа у приватној фирми у којој је запослена да јој прикупи сву неопходну документацију.

– Породићу се за који дан и значи ми да не морам да се повлачим по шалтерима. Међутим, колико чујем, ни њима још није јасно шта је све неопходно од папира и како се тачно спроводи процедура. – каже она.

VOICE је од министарства тражио информацију о томе када ће бити усвојени правилници који ближе прописују процедуру, али ни тај одговор нисмо добили.

Михњак каже да се Бебац обраћао министарству за рад, како би могао да јавно објави процедуру и тако омогући породиљама да се на време припреме, али да нису добили никакав одговор. Рељановић подсећа да је закон усвојен у децембру прошле године, те да су надлежни имали шест месеци да припреме неопходне правилнике.

– Чињеница је да после месец дана примене закона то врло лоше функционише и, колико сам схватио, тренутно се своди на неку импровизацију, на неко шире тумачење закона шта би то требао да се ради, јер не постоји подзаконски акт као неко детаљније упутство. Тако вас држава већ на почетку примене закона практично тера да касните – наводи он.

Бојана Богојевић истиче да закон не важи ретроактивно, због чега се промене односе само на жене које се породе после 1. јула. Онима које су се породиле пре тог рока и даље плате исплаћује послодавац. Наша саговорница подсећа да, у складу са Законом о раду, свако ко сумња да му послодавац не исплаћује плату на време може да искористи платни листић и дође до својих примања.

– Листић постаје извршна исправа и иде се на извршење које се спроводи по Закону о извршном поступку – истиче она.

Покрајина додатно оштетила породиље

Закон о финансијској подршци породици с децом посредно је оштетио и део породиља на територији АП Војводине. Правдајући се тим законом, Покрајинска влада је, према писању медија, укинула финансијску подршку коју је издвајала за треће дете, па породиље остају ускраћене за 12.000 динара колико је та накнада износила. Због бурне реакције јавности, огласио се и председник војвођанске владе Игор Мировић, покушавајучи да објасни како укидање није укидање, а најавио је и бројне нове мере које ће Покрајина увести од наредне године.

Родитељски потал Бебац одмах је реаговао и од Мировића затражио да помоћ не укида ретроактивно, подсећајући да су породице већ почеле да остварују право на ту помоћ! Јасмина Михњак пита због чега неко сматра да је 24.000 динара много за мајку која има троје деце.

– Нас занима где ће се преусмерити новац који је намењен трудницама? Ако је држава повећала финансијску помоћ родитељима, то не треба да искључује помоћ коју су родитељи до сада имали и на коју су рачунали од стране Покрајине – истиче Михњак.