Прочитај ми чланак

ПОСЛЕ ПИСАЊА СРБИН ИНФО: Власник фирме ХЕНДИ ће породиљама све да плати

0

Министар је изјавио да сви могу да се јаве на бесплатан телефон 0800 300 307, радници, послодавци и грађани, а уколико оставе податке, министарство је дужно да их обавести шта је открило на лицу места.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да је власник фирме „Хандy“ рекао да ће уплатити све што дугује породиљама из те фирме, и да ће бити решен радно правни статус свих 236 радника у наредном периоду.

Ђорђевић је новинарима у Палати „Србија“ казао да ће Министарство да прати ситуацију у фирми и да ће инспекција у наредним данима да настави са радом и са инспекцијским надзором фирме „Хандy“.

„Имали смо среће, јер је власник фирме дошао у Србију, директор фирме је побегао, а власник је пребацио надлежност на себе и јавио се инспекцији рада“, рекао је Ђорђевић и додао да је у питању особа која је „кооперативна и која није желела да направи проблем запосленима“.

Он је казао да је инспекцијски надзор јуче утврдио да је у централном регистру 236 запослених, а од тога је 20 породиља које имају проблем са исплатом.

Ђорђевић је рекао да је нови директор јуче на сајту објавио шта је требало да доставе породиље и да је обећао да ће да прихватити и дознаке.

Према његовим речима, држава ће учити све што је у њеној надлежности да би тим радницима све што припада било и додељено.

Он је додао да је у питању приватна компанија и да апелује на све који имају проблем са радним статусом да то пријаве, јер је за Министарство и инспекторат касно да реагују када се фирма затвори и људи буду отпуштени и када им престане радни однос.

Министар је изјавио да сви могу да се јаве на бесплатан телефон 0800 300 307, радници, послодавци и грађани, а уколико оставе податке, министарство је дужно да их обавести шта је открило на лицу места.

Родитељски портал бебац.цом, апеловао је раније на надлежне да хитно реше проблеме трудница и мајки, које су остале без посла у фирми „Хандy“, чиме су „остављене на цедилу“.

У саопштењу портала се наводи да су запослене „мејлом примиле обавештење да је фирма ‘Хандy’ затворена“ и то дан пре самог затварања, због чега су труднице и породиље остале „заробљене у фирми са нејасним статусом“.

„Инспекторату рада се нико није јавио поводом Вулиновог ангажовања војног особља“
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић казао је да се инспекторату рада нико није јавио поводом навода да је министар одбране Александар Вулин бесплатно ангажовао војно особље за прославу странке.

„Колико ја знам, нама се нико није обратио, ни из војног синдиката нити било шта. Ми на медијске натписе не реагујемо“, казао је Ђорђевић новинарима у Палати Србија.

Он је додао да постоји бесплатан телефон и други писани начини како да се ступи у контакт са инспекторатом рада.

„Инспекција била на градилишту у Београду на води, нисмо затекли никога да ради на црно“
Упитан да прокоментарише шта се дешава са тиме да турски држављани већ два месеца раде без плата за подизвођача на Београду на води, Ђорђевић је рекао да је инспекција била на градилишту и да тада није било ниједног турског држављанина који је радио на црно.

„Нисмо нашли никаквих проблема у пословању, нити затекли било кога да ради на црно, тако да немамо никаквих интенција нити назнака да је било злоупотребе“, изјавио је министар.

Он је додао да им се до сада није обратио нико и да зато инспекција није поново изашла на терен.

„Кадар запослен у Центрима за социјални рад мора да прође профилисање“
Министар Зоран Ђорђевић казао је да је у оквиру реорганизације рада Центара за социјални рад уведена новина која подразумева кадрирање, односно профилисање кадра који је запослен у Центрима.

Према његовим речима, то значи да ће убудуће у Центрима за социјални рад да раде стручни људи, који су завршавали и образовали се за ту сврху, али ће они морати да прођу неку врсту кадрирања, односно профилисања да би се видело ко је добар за коју врсту посла.

„Не мора онај ко је завршио психологију да буде добар у раду с људима, може да буде феноменалан административни радник и да пише законе у социјали, а неко ко је био мало лошији, али има ту врсту емпатије, може да пружи најбољу врсту помоћи онима који је траже“, казао је министар новинарима у Палати „Србија“, где је представио резултате прве фазе реорганизације Центара за социјални рад.

Говорећи о фазама реорганизације Центара, Ђорђевић је казао да је прва фаза завршена и да она подразумева анализу рада Центара, а након ње следи друга фаза која подразумева систематизацију и реформу Центара.

Трећа фаза подразумава новину, а то је профилисање кадра запослених у Центрима, и четврта је да се њима помогне, да се израде алати којима ће они да профилишу све који долазе и траже услуге Центра.

Он је рекао да се приликом анализе рада Центара за социјални рад нису бавили недисциплином нити пропустима у раду, јер је то предмет инспекцијских служби, а не те студије.

„Ми смо кроз анализу желели да дођемо до спознаје да видимо шта не ваља и како то да поправимо“, рекао је он.

Говорећи о року трајања фаза, Ђорђевић је казао да неће да лицитира са временом, јер не жели да убрзава посао да пројекат не би испао неквалитетан.

Он је казао да запослени у Центрима за социјални рад и у домовима за смештај деце и одраслих могу да очекују повећање плата у наредном периоду и додао да је о томе разговарао са министром финансија Синишом Малим.

Он је додао да је са Малим разговарао и о запошљавању новог броја људи у Центрима, јер је неупитно да кадар недостаје, али је додао да не жели да дође и да паушално каже да му је потребно 500 људи.

„Ја желим да изађем са анализом и да кажем да ми треба толико и толико на тај начин“, изјавио је Ђорђевић.

Он је казао да реорганизација подразумева и побољшање инфраструктуре самих центара, јер су услови рада битан сегмент.