Прочитај ми чланак

После 25 степени стиже НЕВРЕМЕ, негде могућ и снег

0

После топлог викенда од недеље се очекује нестабилно време и захлађење од средине седмице, најављује метеоролог Марко Чубрило у најновијој прогнози времена за Србију.

У недељу током дана углавном претежмо сунчано и умерено топло уз слаб, углавном јужни ветар и дневни максимум од +15 до +22 степена Целзијуса, локално и око +24 степена Целзијуса.

Са приближавањем хладног фронта у ноћи ка понедељку на северу региона могући су локални пљускови са грмљавином. У понедељак са ширењем утицаја фронталног поремећаја јача дестабилизација атмосфере уз кишу и грмљавинске пљускове, а биће услова за локалне временске непогоде, посебно над источним и југоисточним деловима региона где ће бити најтоплије уз максимуме и до око +25 степени Целзијуса.

У зонама нестабилности ветар у окретању на северозападни смер и може имати олујне ударе. У уторак свежије, над источним, југоисточним и средишњим деловима региона нестабилно уз честу кишу и пљускове, док ће над осталим делом региона углавном бити суво, ветар умерен, западни и југозападни, а дневни максимум од +14 до +19 степени Целзијуса.

Средином недеље је могуће још једно пролазно погоршање уз падавине углавном над средишњим и јужним деловима региона, уследиће и даље захлађење тако да би на вишим планинама могло бити и снега. Ветар би окренуо на јак, северозападни, док би се у среду дневни максимум кретао од +6 до +13 степени Целзијуса, што је знатно испод просека за крај априла, стоји у прогнози.

Око 27. априла са разведравањем следи неколико врло хладних ноћи, где би се минимуми у нижим деловима региона угланвом кретали од +1 до +6 степени Целзијуса, те је би пред зору често била могућа појава слабог, углавном, приземног мраза, док би на вишим планинама било мраза и до -5 степени Целзијуса.

Овако ниске температуре касно у пролеће представљају озбиљан проблем јер могу у великој мери оштети заметнуто воће. Крајем следеће недеље постепено отопљење али би се максимуми и даље угланвом држали испод 20 степени Целзијуса. За сада почетком маја на моделима стоји сигнал за ново погоршање уз грмљавинске пљускове до 7. маја и нема сигнала за јаче отопљење.

– Од недеље поново врло нестабилно уз пљускове, а средином недеље уз јаче захлађење на вишим планинама и пролазан снег – закључује Чубрило.