Прочитај ми чланак

Порфирије упутио саучешће поводом смрти нацистичког војника папе Бенедикта

0

Патријарх српски Порфирије упутио је саучешће папи Франческу поводом упокојења његовог претходника, папе емеритуса Бенедикта 16.

“Блаженог спомена папа Бендикт 16 у историји Цркве Христове остаће упамћен као архипастир који је све мерио Христом, одакле потиче и његова отворености и разумевање за васцели хришћански свет, а посебно за православно богословље и предање.

Упућујемо молитве Исусу Христу, Првосвештенику будућих добара да душу папе Бенедикта упокоји са светима, где нема бола, туге, уздисања, него где је живот вечни, стоји у писмо предстојатеља Српске Православне Цркве.

Бивши папа Бенедикт (Јозеф Рацингер) био је део Хитлерове нацистичке војске Немачке и учествовао је у ратним злочинима током трајања Другог светског рата, о чему су писали и немачки медији. И отац му је био полицајац у Вермархту. Након рата су Јозеф и његов брат „рехабилитовани“ пошто су се склонили у самостан и почели да студирају теологију. Рацингера је у Ватикан директно довео папа Јован Павле (Јозеф Војтила) и он му се захвалио тако што га је након смрти канонизовао у свеца.

Патријарх Порфирије је изразе саучешћа и апостолском нунцију у Србији, надбискупу Санту Ганђемију и надбискупу и метрополиту београдском Ласдиславу Немету’, наводи се у саучешћу патријарха, саопштила је СПЦ.