Прочитај ми чланак

Поражавајућ призор из Жаркова јасно говори где смо данас (ФОТО)

0

Београд је већ два пута, у 2019. и 2021. години био кандидат за зелену престоницу Европе, најавили су поносно градски челници. Ипак, чести призори смећа и еколошких катастрофа у свим деловима града добар су подсетник да не само да смо далеко од зелене престонице већ је кандидатура потпуни парадокс. На то нас подсећа и нова слика из Жаркова.

„Еко Стража“ објавила је на свом Фејсбук налогу фотографију из београдског насеља Жарково на коме се види огромна количина смећа код исушеног канала. Сраман призор данас кружи друштвеним мрежама, а један корисник Твитера прокоментарисао је баналност у којој живимо поделивши поменуту фотографију депоније усред урбане средине.

„Београд, ово смо ми… Ал квадрат 2.000 евра“, написао је он на свом Твитер налогу.

Испод објаве освануо је велики број коментара, неки су били зачуђени, док су други свесни да овај проблем постоји већ дуже време.

„Ово није ново, тако је годинама, пријављивање није уродило плодом, једино комшилук да заврне рукаве.“, гласи један од коментара.

Подсетимо, градоначелник Београда Зоран Радојичић најавио је у априлу прошле године да је Београд кандидат за престижну награду зелене престонице Европе 2023. Ипак, многи сматрају да је ово баналан потез, ако имамо у виду да се у готово сваком крају града могу наћи несанитарне депоније, смеће и еколошки проблеми који руже наш град.

„Еко стража“ је на Твитер налогу јуче поделила још један призор ругла у центру града, а у питању је Миријевски поток, у потпуности окружен смећем.

Нажалост, оваквих призора је још много, те је заиста велико питање колико је Београд далеко од зеленог града.