Прочитај ми чланак

Полиција пребројава адвокате пред нови протест

0

Колико ће се адвоката и грађана одазвати позиву и доћи на сутрашњи протест испред Уставног суда недоумица је и за саме организаторе. Међутим, изгледа је полиција решена да и пре самог окупљања открије приближан број.

Адвокат Жељко Симић, пре два дана је медијима проследио снимак разговора који је водио са командиром полицијске станице у Лајковцу.

Foto: Srbin.info

У кратком, и уљудном разговору, Симић се интересовао због чега полицијски службеници из те станице позивају локалне адвокате интересујући се да ли ће они присуствовати суботњем протесту.

Са друге стране жице, командир полицијске станице је бранио поступање својих подређених тврдећи да полиција има права да прикупља обавештења.

Симић за Данас истиче да су позиви адвокатима стизали и из других полицијских управа.

– По Уставу и закону полиција нема никаква права да зове адвокате и пита их да ли ће присуствовати неком протесту. Полиција може по закону да позове организатора протеста и разговара са њим о начину на који је протест организован, али не и саме учеснике. Шта је следеће – хоће ли полиција почети да зове грађане и пита их да ли планирају да присуствују неком окупљању, каже Симић.

На питање колико адвоката је добило позив сличне садржине, Симић није могао да прецизира, рекавши да се више колега пожалило у заједничкој вајбер групи.

– Није овде битно да ли је било пет или двеста позива, и један позив је превише. Устав јасно прописује да је адвокатура самостална и независна професија, а позиви представљају притисак и застрашивање адвоката, истиче Симић.

Како наводи, након разговора са командиром полицијске станице у Лајковцу, није поднео кривичну пријаву или притужбу МУП-у, нити се обратио органима адвокатске коморе.

– Окренуо сам полицијску станицу узнемирен тиме што су се колеге жалиле да их зову из полиције. Ја нисам желео од целог случаја да правим скандал, већ само да проверим да није у питању неко ко на своју руку то ради. Међутим, из разговора ми је постало јасно да ту није проблем у полицијској станици у Лајковцу, већ да се неко дрзнуо да изда такво наређење, истиче Симић.

Данас је у току јучерашњег дана покушао да сазна да ли је из Дирекције полиције издат налог да се позивају адвокати, али је Министарство унутрашњих послова наставило са традицијом игнорисања питања из листа Данас.

Ако се погледају закони, није јасан правни основ за такву наредбу.

Наиме, Закон о полицији као једно од овлашћења полиције препознаје и прикупљање обавештења, али само у циљу спречавања или расветљавања кривичних дела или прекршаја.

Протестно окупљање није ни једно ни друго, а Закон о јавном окупљању инсистира да свако има право да организује или присуствује мирном скупу.

Протести адвоката, подсетимо, организују се због допуне става који је недавно донео Врховни касациони суд, а који се тичу судских спорова покренутих због наплате трошкова обраде кредита.

Како су из протестног одбора адвоката јуче истакли на конференцији за медије, уколико ова допуна става заживи, друштву предстоји незапамћена уставна криза.

– Уколико Врховни суд омогући банкама да наставе са праксом наплате трошкова за које не могу да докажу да постоје, сви смо у опасности. Биће то незапамћена повреда права на правично суђење, због чега ће сваки грађанин имати право на одштетни захтев против Републике Србије пред међународним судовима, казао је адвокат Милош Андријашевић, члан протестног одбора адвоката, позивајући све грађане „којима је стало до заштите права и до Републике Србије“ да им се придруже на сутрашњем протесту испред Уставног суда.

Адвокат Мишко Димитријевић је на истој конференцији истакао да се од првог протеста адвоката појавило више лажи о мотивима адвоката да се боре против оваквог става ВКС-а, наглашавајући тврдњу да су адвокати одговорни за огроман број предмета.

– Највећи генератори судских спорова су држава, њена јавна предузећа и банке. Како до спорова долази? Па тако што држава различитим категоријама грађана по више основа прослеђује из буџета извесну количину новца. Међутим, на том путу између буџета и грађана увек се нађе неки скретничар који део тог новца скрене у приватне џепове или страначке буџете. Иста ствар функционише и у другом смеру. Грађани морају држави и приватним субјектима по више основа да уплаћују неки новац. Али увек се нађе начин да се од грађана узме више него што је потребно. То је разлог за огроман број спорова, а адвокати само заступају грађане. Престаните да крадете и неће више бити спорова, поручио је Димитријевић.

Ко је носилац суверености?

Адвокат Жељко Симић истиче да није о позивању адвоката обавестио Адвокатску коморе Србије наглашавајући да се у демократији неретко дешава да руководство не заступа ставове већине. „Адвокати, нас једанаест хиљада, су носиоци суверенитета самосталног и независног адвокатског позива“, истиче Симић. Председница Адвокатске коморе Србије Јасмина Милутиновић није желела да коментарише његове тврдње о томе да адвокати добијају позиве из полиције. Подсетимо, адвокатска комора се оградила од протеста организованих испред Врховног касационог суда. Уместо тога, они су организовали једнодневну обустава рада као вид протеста због става овог суда који се тиче банкарских спорова.