Прочитај ми чланак

Полиција брани владу Србије од српских ратара!

0

PAORI BANATA

(Танјуг)

БЕОГРАД – Представници Асоцијације „Банатски паори“, који протестују испред седишта Владе Србије, предали су влади своје захтеве и затражили да их прими први потпредседник владе Александар Вучић, а полиција их је спречила да незадовољство изразе и просипањем пшенице.

Према речима представника пољопривредних удружења, полиција им је саопштила да ће им, уколико буду просули пшеницу испред владе, комунална полиција одмах написати казну.

Пољопривредни произвођачи донели су осам џакова са житом, а на њих су ставили и кувано жито и свећу са образложењем да је то симболично „даћа за српску пољопривреду која је у веома лошем стању“.

Председник Асоцијације „Банатски паори“ Јан Хусарик изјавио је новинарима да паори неће постављати никакве рокови нити ултиматуме, али да очекују да их представници владе, а пре свега Вучић, што пре приме на разговор.

Помозите рад Србин.инфо! Не дозволите да нас угасе ЕУ и САД.

Хусарик је истакао да је овакав „цивилизован начин“ протеста последњи који ће паори организовати, али да за сада не желе да најављују протесте са пољопривредном механизацијом, како не би правили проблеме грађанима и држави која је у тешкој ситуацији. Он је навео да пољопривредни произвођачи нису за то да се повећају цене основних животних намирница, али да њихов положај мора да буде побољшан како би они себи могли да приуште те намирнице.

Члан Управног одбора „Банатских паора“ Мирослав Грубанов је рекао да ће Управни одбор те асоцијације одлучивати у наредном периоду да ли ће бити радикализовани протести.

„Све опције су отворене“, додао је Грубанов и истакао да паори за сада не желе да праве проблеме влади, због процеса реконструкције.

Он је поставио питање да ли би, рецимо, Фијат или било која друга фирма продавала своје производе упола цене, као што се то тражи од пољопривредника.

Грубанов је рекао да су они посејали жито још у октобру, и да је жито већ овршено, а да они још нису добили субвенције. Он је нагласио да пољопривредници не желе да раде на своју штету, а за рачун откупљивача, извозника и монополиста кој одређују цене.

На протест је дошло око 50 представника свих удружења чланица асоцијације. Чланови Асоцијације „Банатски паори“‘ незадовољни су ниском откупном ценом пшенице од 16 динара по килограму, с обзиром да је, према њиховим речима, цена производње 20 динара, као и кашњењем субвенција.

Паори траже да се одмах исплате субвенције као и да „другу туру“ нафте, коју паори сада треба да купе по цени од 150 динара по литру, плате одмах 100 динара, а не као до сада да одмах плате 150 динара, па да им држава врати 50 динара. Они такође, траже да држава реагује да се сунцокрет, соја и остале јесење културе не би откупљивали „будзашто“, односно испод цене производње.