Прочитај ми чланак

Покварио се бојлер, машина или фрижидер у стану у ком сте подстанар? Ево ко плаћа

0

Живите као подстанар, а покварио вам се бојлер, машина за прање веша или фрижидер и сада нисте сигурни ко треба да платити штету и поправку, ви или станодавац? Закон нуди наизглед једноставан и прецизан одговор - обавеза закуподавца је, између осталог, и одржавање ствари исправнима за време трајања закупа. Изузетак је, наравно, уколико станар намерно или својим немаром направи штету.

Да би се избегле све потенцијалне несугласице и недоумице, паметно би било да се све прецизно дефинише уговором измешу власника стана и подстанара.

Како наводе правници са којима смо разговарали обавеза власника стана је да поправи, на пример бојлер, или било који други уређај у стану уколико се он сам од себе покварио. Објашњење лежи у томе да уређај припада власнику стана, а све кварове на уређајима који остају у некретнини након селидбе закупца, треба да поправи власник. Изузетак јесу кварови које је закупац направио намерно или је једноставно био немаран.

То потврђује и Милић Ђоковић, проценитељ и судски вештак.

„То се све дефинише уговором, али у већини случајева станодавац је дужан да санира штету. Разлог је једноставан – тај уређај који се покварио је његов и остаће у његовом власништву и када закупац који тренутно станује у некретнини одлучи да се исели. Наравно, ово важи само уколико је станар користио уређај по ‘прописима’ односно упутствима. Уколико није, трошак треба да сноси он“, објашњава Ђоковић.

Закон је рекао своје, али закључај је фа је најбоља заштита, било од бахатих станодаваца, или немарних станара,потписивање уговора о закупу који, према Закону, не мора да буде оверен код нотара.