Прочитај ми чланак

Покрет свесрпског уједињења: Слобода за Дејана и Дамњана, где су сад људска права

0

Покрет свесрпског уједињења сматра да је Бриселски споразум донео изразито лоше последице по српске интересе. Он је у исто време противуставан и не поштује га албанска страна.

Стога је крајње време да званични Београд констатује да је неважећи и покуша ретроактивно да се поврате све могуће државне ингеренције које су њиме препуштене. Заједница српских општина не може бити компензација за његово даље поштовање, већ акценат треба бити на поштовању Повеље 12 44 ОУН и Устава и територијалног интегритета Србије. Најзад понуда тзв. споразума Шолц-Макрон је крајње неприхватљива за Србију, јер у својој суштини подразумева фактичко признање независности квази државности Косова, и представљала би катастрофалну свесрпску капитулацију и увод у довођење у питање даље националне егзистенције.

У том правцу Покрет свесрпског уједињења тражи од актуелних власти да се ограде од било каквог разговора о имплементацији или прихватања чак и у измењеном облику Шолц-Макроновог плана. Такође услед загонетног држања власти по том питању, подржава све облике демократских протеста против било каквог прихватања Шолц-Макроновог плана у овом или измењеном облику. Покрет свесрпског уједињења се ограђује од свих облика екстремизма, претњи и насиља са било које стране. Власти у Србији угрожавају појединим својим потезима основе демократије и људских права.

Тражимо хитно пуштање на слободу противправно притворених новинара Дејана Петра Златановића и друштвеног активисте Дамњана Кнежевића након Сретењског протеста испред Председништва у Београду. Сматрамо да вербални деликт никако не може бити основ за одређивање притвора од 30 дана, без икаквог учињеног кривичног дела. Конкретније у ономе што је изговорио Дејан Петар Златановић нема елемената кривичног дела које му се ставља на терет и да нарочито не постоји правни основ за одређивање притвора. Позивамо све новинаре, политичке странке и посебно удружења за заштиту људских права да се огласе и стану у одбрану слободе говора као једног од основних и Уставом загарантованих људских права свих грађана Србије.

Указујемо на појачавање медијске и правне репресије према свим родољубима који се залажу за поштовање Устава Србије и очување Косова и Метохије у саставу Србије. Потврђујемо закључке Светосавског прогласа за спас Косова и Метохије те захтевамо да престане медијски и сваки други прогон појединаца и организација који се супротстављају овом новом западном ултиматуму. У исто време позивамо све политичке организације, покрете и сваког грађанина у Србији и на српским просторима, на заједничко деловање у правцу заштите Устава, територијалног интегритета Србије, те демократије, права на политичко организовање, те остварење медијских слобода и људских права.

Београд, 20. фебруар, 2023. Покрет свесрпског уједињења
Председник ПССУ др Драган Петровић