Прочитај ми чланак

Погребници папрено дигли цене, грађани се задужују да би сахранили најмилије

0

У Србији је претходних месеци све поскупело - од основних животних намирница, рачуна за комуналије, до рентирања станова. Тешко је живети с огромним трошковима, а изгледа да је тешко и умрети јер су погребне услуге, у зависности од предузећа, поскупеле од 20 до 40 одсто у односу на прошлу годину.

Осим што је велики емотивни губитак за породицу, смртни случај је и велики финансијски издатак. Око организовања сахране и свих пропратних елемената сада треба издвојити и до 200.000 динара, док је прошле године та сума била знатно мања.

Погребна опрема у Србији поскупела је за 20 до 40 одсто, у зависности од погребног предузећа, али и од града до града.

Док је прошле године цена најповољнијег сандука који се прави од бора, тополе и врбе била између 11.000 и 15.000 динара, данас ковчег таквог квалитета кошта 20.000 динара.

О најквалитетнијим сандуцима израђеним од пуног дрвета неумесно је говорити – цена зависи од избора дрвета и сложености резбарења.

Највреднији су модели од махагонија, ораха и трешње, чија је цена између 150.000 и 200.000 динара. Дакле, само за такав сандук потребно је издвојити ту суму новца. Средњу класу, али ништа мање луксузни, су сандуци од храста, брезе и јавора и они коштају од 80.000 до 120.000 динара.

Власник једног погребног предузећа у Београду Михајло Ластавић наводи за Нова.рс да су погребници подигли цене услуга јер је опрема за погреб нагло поскупела.

„Као што су сви подигли цене својих производа, тако смо и ми, иако то нисмо желели. Међутим, заиста нам се не исплати овај посао по тим ценама, па смо их кориговали минимално, макар ја. сви, тако и ми. Пре свега, на повећање наших цена утицали су добављачи који су дигли цене. Поскупело је гориво, дрво, лимови, лимени и дрвени улошци су поскупели за 20 до 30 одсто. Нека просечна погребна опрема је била 36.000, сада је то 45.000, па надаље. Комплетна цена зависи од онога што купац жели – погребна опрема осредњег квалитета кошта до 50.000 динара, док за квалитетније производе треба издвојити и до 100.000 динара“, објашњава наш саговорник.

Поред сандука, за сахрану се купују и гарнитура, покров, крст, слова за име и презиме покојника и годину рођења и смрти, потом венци, сузе, аранжмани за гроб, позамантерија, а све то заједно сада кошта око 60.000 динара.

А ту је и кетеринг, чија цена зависи од саме организације. Уколико је у питању ресторан, цена је вероватно већа, док је ланч пакет по особи јефтинији, али опет скупљи него прошле године.

„С обзиром да наше предузеће, поред погребне опреме, послужује и храну за сахране, најскупљи је управо тај ланч пакет који је био 700 динара, а сада је 1.000. А ако је посна сахрана, онда је и скупљи“, објашњава саговорник.

Највише поскупела изградња гробнице

Према нашим сазнањима, највише су увећани трошкови изградње гробнице и то за чак 20 одсто.

Само за ову ставку раније су грађани морали да издвоје око 20.000 динара са ПДВ-ом, док сада морају да додају три хиљаде више, односно 23.000 динара.
Фото

Према речима нашег саговорника, у Нишу су поскупеле сахране за 24 одсто.

„Мој пријатељ држи погребно предузеће на периферији Ниша и човек није толико скуп, колико су други у центру града, међутим морао је и он да подигне цене као и сви, пре свега због горива, мазива, заштитне опреме и минималне цене рада“, наводи он.

ЈКП „Погребне услуге“ у Београду повећале су за 10 одсто накнаде за гробнице, касету у розаријуму, дечји гроб.

У Београду се додавањем измишљених ставки на рачунима, све чешће догађа да су породице покојника платиле приватним погребним предузећима близу 1.000 евра, односно три пута скупље него да је ангажована државна фирма.

Тако, поједини приватници додају низ измишљених ставки, па се изношење покојника из стана наплаћује 7.000 динара, док утовар и истовар стају додатних 5.000 динара, а посебно се тарифира облачење покојника, дорада опреме и низ услуга које су спадале у једну ставку опремања покојника.

Једни, чак, пластичну кесу потребну за изношење преминулог из болнице, што се посебно користило током пандемије коронавируса, наплаћују и до 5.000 динара, иако је њена цена знатно мања у државном предузећу у том граду.

Грађани се задужују

Због изузетно великих трошкова око сахране, грађани се, како објашњава наш саговорник из погребног предузећа, задужују, па тако узимају материјал „на рецку“.

„Нажалост, свесни смо ситуације у којој се сви налазимо. Тешко је свима, не само нама и ми имамо разумевања. Зато, конкретно ја, дозвољавам вересију. Рецимо, на 3 или шест месеци, уз неки мали новац који ипак морају да дају. Једна наша муштерија је подигла кредит од 100.000 динара да би нам платила дуг. Тешко је, шта да радите“, наводи он.