Прочитај ми чланак

Погоршање времена стиже у Србију, следе киша и снег

0

Облачни и падавински системи премештаће се од запада према истоку

Данас је у Србији дошло до краткотрајно отпопљења, а на западу Србије температура је достигла 11°C. У већем делу Србије било је доста сунчаних периода, али дувао је јак, у кошавском подручју на ударе и олујни југоисточни ветар. Управо кошава и осетнији пад ваздушног притиска, увод су у промену времена која нас очекује већ од сутра.

Србија је под утицајем циклона са циклона са северозапада Европе, који се својим центром налази над Немачком.

Србија је у предњем делу циклона и у склопу јужног струјања и управо је због дошла до отопљења.

У склопу овог циклона премешта се и хладни фронт, који ће Србији у наредна два дана донети захлађење са падавинама. И поред тога што се очекује захлађење и прилив хладније ваздушне масе са севера, ово захлађење неће бити изражено у виду веома ниски температура, односно биће благо.

Очекују се мешовите падавине

Ипак, Србију у среду очекује претежно облачно и хладније време. Средином дана, после подне и увече у свим пределима Србије очекују се падавине. Оне ће у нижим пределима бити у облику кише, у брдско-планинским пределима у виду снега, док се понегде на истоку, југоистоку и југозападу Србије очекује и ледена киша, нарочито у Тимочкој и Неготинској Крајни.

Како ће температуре понегде бити свега који степен изнад 0°C, суснежица и снег очекују се понегде и у нижим пределима и то прво на северозападу, западу и југозападу Србије, а касније и у централним и источним пределима и на подручју Београда.

Облачни и падавински системи премештаће се од запада према истоку.

У току вечери, у ноћи између среде и четвртка и у четвртак ујутро суснежица и снег очекују се у многим нижим пределима Србије, уз мање и краткотрајно формирање снежног покривача, док се у брдско-планинским пределима очекује од 5 до 15 центиметара снега.

Облачни систем са кишом захватиће у среду после подне и Београд, а у току вечери, ноћи и у четвртак ујутро суснежица и снег очекују се и у Беогхраду, при чему може доћи и до формирања мањег снежног покривача, нарочито у вишим деловима града, али се он неће дуже задржавати, јер температура неће падати испод 0°C.

Јутарња температура у среду биће од -2 до 4°C, максимална дневна од 3°C на северу и северозападу до 9°C на југу Србије.

У четвртак јутарња температура од 0 до 4°C, максимална дневна од 2 до 6°C.

Иначе, у Србији данас дува умерен југоисточни ветар, који је у кошавском подручју јак, на југу Баната са олујним ударима вишим од 80 km/h.

Јак ветар дуваће и током вечери и ноћи, а током среде још током јутра и преподнева. После подне ветар ће слабити и бити у скретању на југозападни.

Падавине мешовитог карактера очекују се и токо четвртка. Дакле, повремено се очекују киша, суснежица и снег.

На подручју Србије током среде и четвртка у већини предела очекује се од 10 до 20 милиметара падавина по квадратном метру. У облику снега у нижим пределима где га буде било очекује се око 5 центиметара снега, а у брдско-планинским од 5 до 15 центиметара.

Према временској прогнози од петка се очекује стабилизација времена. У петак и током викенда биће суво, ујутро понегде уз маглу и слаб мраз. Максимална температура у петак биће од 4 до 8°C, а за викенд од 5 до 10°C.

Благи пораст температура очекује се и следеће седмце и оне би биле око 10°C.

Ако изуземо мање захлађење са падавинама у наредна два дана, према тренутним прогнозама значајније захлађење и прави зимски сценарио не очекује се у наредних десетак дана.

Просечна максимална температура за овај део децембра је од 5 до 9°C. Након што су данас температуре биле око просечних, од среде до петка биће мало испод просека, за викенд око, а следеће седмице мало изнад просека. Ипак, значајније температурне осцилације попут оних у претходном периоду, не очекују се у наставку децембра.