Прочитај ми чланак

Почела седница Кризног штаба: Распуст и 24х ковид пропусница на столу

0

Седница Кризног штаба за борбу против коронавируса почела је нешто после 15.30 сати у Влади Србије. На столу пред лекарима и политичарима налази се одлука о продужењу распуста за ђаке у Србији, почевши од 8. новембра, и предлог о продужењу важења ковид пропусница од 17х до 01х, или - 24 сата.

Како је Нова.рс и најављивала, продужавање јесењег распуста за све ђаке биће главна тема. Распуст би, према предлог Тима за координацију школа, требало да почне 8. новембра. Према званичном календару, јесењи распуст требало је да почне 11. новембра. Лекари из Кризног штаба раније су за Нова.рс рекли да би дужи јесењи распуст могао да помогне томе да се вирус колико-толико заузда. Чланови Кризног штаба сматрају да би дужи јесењи распуст могао да помогне сузбијању вируса.

„Дужи распуст може да има ефекта ако би се родитељи и ђаци понашали у складу са мерама“, каже епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Осим тога, епидемиолог Градског завода за јавно здравље Београда и члан Кризног штаба доктор Предраг Кон рекао је данас да је уверен да ће одлука о продужетку распуста бити донета, али истиче да би више ефекта имало када би истовремено било усвојено важење ковид пропусница 24 сата, као и затварање на десет дана.

„Ми на томе инсистирамо, јер ће једино тако моћи да се види озбиљан пад броја новозаражених“, поручује Кон.