Прочитај ми чланак

По целом свету: Лик Драже Михаиловића на фрескама! (Фото)

0

Freska-Draza-Mihailovic-6
(Телеграф.рс, фото: Милена Ђорђевић, DAL WEB)

У београдској цркви на фрескопису су, поред четничког команданта, насликани Тесла, Пупин, Мокрањац, Карађорђе, а фреска с ликом Драже Михаиловића налази се и у једном манастиру у Чикагу.

У вождовачкој Цркви Светог Краља Јована Владимира, десно од врата, налази се фрескописана композиција насловљена као “Небеска Србија”.

Она приказује патријархе, архијереје, свештенике и монахе како стоје око часног престола на молитви. На супротном зиду око Храма Светог Саве окупљени су владари и знаменити Срби. У првом реду, по средини композиције, налази се мала Милица Ракић, погинула на ноши током бомбардовања НАТО пакта.

У четвртом реду  је Никола Тесла, а између Мокрањца и Михајла Пупина у трећем реду налази се четнички ђенерал Дража Михаиловић!

Freska-Draza-Mihailovic-7
Фрескописи су започети 9. маја 2003, а завршени 9. марта 2006. Стручни сарадник био је професор византолог Драган Војводић, а протомајстор Александар Живадиновић.

– Хтели смо да покажемо недовољно познату чињеницу нашем народу − шта је небеска Србија. То није нека некрофилија. То су наши знаменити људи. Једни кажу да не могу бити на фресци ако нису светитељи. А ја им кажем да су сви они припадали цркви. Ни цар Душан није светитељ, па је приказан у цркви – каже отац Јован, који је био старешина цркве и од кога је потекла ова идеја.

Cikago-freska
Када су у питању фреске на којима се налази лик ђенерала Драже Михаиловића, београдска црква није једина у свету. У манастиру Пресвете Богородице “Нова Грачаница” код Чикага налази се фреска на којој су приказани војници и страдалници, а централне фигуре су ђенерал Дража Михаиловић и патријарх Гаврило Дожић.

Изнад њих је приказано заробљеништво владике Николаја Велимировића у немачком концентрационом логору “Дахау”.

(М. Бабић)