Прочитај ми чланак

Пљуштаће тужбе против Бгд електрана: Спрема се масовна буна због рачуна за грејање

0

Београдске електране треба да умање грађанима рачуне за грејање у октобру, због одлагања почетка грејне сезоне - то је суштина препоруке београдског заштитника грађана коју је упутио електранама. Градоначелник Београда Александар Шапић јавно је рекао да не подржава такав захтев. Из удружења потрошача Ефектива, наводе да им по свему судећи, не преостаје ништа друго него да позову грађане на масовно подношење тужби против топлана. Ова акција већ је почела.

Дејан Гавриловић из удружења Ефектива каже да су грађани већ почели да шаљу своје потписе којима дају пуномоће адвокату.

„С обзиром на чињеницу да грејна сезона није почела на време, како је дефинисано чланом 43. Одлуке, већ је иста одложена за 15 дана, што чини 8,33% дефинисаног трајања грејне сезоне, захтевам од трговца ЈКП Београдске електране, умањење рачуна за грејање у висини од 8,33%, за цео период од 12 месеци“, подсећа Гавриловић на захтев Ефективе.

Подсетимо, грејна сезона у Београду почела је 1. новембра, уместо 15. октобра. Образложење градске управе било је да временске прилике и просечне температуре у том периоду дозвољавају одлагање грејне сезоне.

Из Ефективе, са друге стране, поручују да не постоји ниједан акт који је званично усвојен и на основу које би могла да се одложи грејна сезона.

„Нема логике да било ко плаћа нешто што није добио“, наводи Гвриловић.

Да подсетимо, на Седници Скупштине Града, 29. новембра једна од тачака дневног реда била је умањење рачуна за грејање.

На питање да ли треба смањити рачуне Београђанима јер грејна сезона почиње 15. октобра, а ове године је почела тек 1. новембра, Шапић је одговорио да мисли да не треба јер би то смањење било по две или три хиљаде динара, а овако је уштеда гаса била велика.

„Да ли онда треба да буде тржишна цена гаса? Замислите оног ко се греје на пелет, њему је дупло скупље грејање, а Београђанима који су прикључени на централно ништа није скупље“, рекао је Шапић. али је оставио могућност да скупштина града одлучи другачије.