Прочитај ми чланак

Пет предлога за Вучића: Кога стварно треба да „части“ нашим парама

0

„Шта је спорно у награди? Не знам шта је спорно. Пошто су питали како се то води по буџету. Има у буџету ТБР, текуће буџетске резерве, јер га нисмо потрошили. Сад ћете тек да видите какво 'чашћавање' следи. Преко десет милиона ћемо потрошити за одбојкашке, ватерполо, рукомет, и борилачке спортове. Све прволигашке и друголигашке клубове. И прва и друга лига, зашто све помажемо? Јер желимо да сви људи широм Србије добију новац за своје клубове, да могу да финансирају и да подстичемо младост да се бави спортом“, јуче нам се, као да нам прети, обратио председник Србије Александар Вучић. Онај који руководи нашим судбинама, буџет и наше паре дели и њима части као да од своје плате одваја.

Да не буде забуне, немамо ништа против спорта, ипак читав је списак ствари за које је новац новац неопходан и морају да буду приоритет. Милион евра за фудбалере и њихову победу над Португалом по свему судећи ће отићи за лечење болесне деце. Медији су пренели да је то одлука репрезентативаца, али званичне потврде тога још нема – верујемо у хуманост наших фудбалера и у то да ће новац отићи у праве руке.

Фото: Н.С.

У међувремену, за председника којег је спопао напад чашћавања нашим парама имамо пет предлога – коме би заиста помогло да добије милон евра. Не, то није новац који треба да оде на куповину гласова на предстојећим изборима, нити СНС партнерским фирмама, то је новац који треба да оде онима којима је заиста неопходан.

За децу са спиналном мишићном атрофијом

Србија је за лечење болесне деце, а пре свега најмлађих пацијената са спиналном мишићном атрофијом од 2020. па до данас СМС порукама сакупила око 20 милиона евра. Грађани су ти захваљући којима су сакупљена средства за најскупљи лек на свету, држава им то није омогућила.

Милион евра неће бити довољно да се обезбеди адекватно лечење за сву децу у Србији, али би свакако помогло.

За болнице као из хорор филмова

Ви или неко ваш сигурно је био на лечењу у болници из које би, само да има снаге, побегао. Влага, напукли зидови, прозори који не могу да се затворе и кревет у којег не бисмо сместили ни најгорег непријатеља – то су сценографије многих српских болница.

Председниче, милион евра помогло би за амбијент у којем се лече чак и најтежи болесници.

За самохране мајке које су остале без посла

„Економског тигра“ све учисталије напуштају велике компаније, чак и оне које су добиле велике субвенције. Жртве су и самохране мајке – о томе сведочи пример из лозничке компаније фирме „Вали“.

Технолошким вишком проглашене су чак и самохране мајке које тамо раде дуже од деценију. Председниче, и њима је потребно нешто нашег новца.

За старе, немоћне и сиромашне, попут бака Ђурђе

Прича о бака Ђурђи (113) која слови за једну од најстаријих Српкиња и живи у катастрофалним условима и неусловној кући близу Трговишта потресла је Србију. Бака Ђурђа није једина, њена прича је само једна у низу оних старих и немоћних који последње дане проводе у рушевинама, без основних потрепштина.

Уместо пакета са витаминима, који пензионерима неће значајно променити и поправити животе, председнику саветујемо и да за овакве потресне случајеве издвоји барем милион евра.

За научнике и научнице који могу да промене Србију на боље и треба да остану у њој
Три професорке Фармацеутског факултета Универзитета у Београду нашле су се на листи најутицајнијих научника, према најновијој ранг-листи за 2020. годину, коју објављује група истраживача са Универзитета Стенфорд. Оне су се нашле на листи два одсто најутицајнијих научника у групи од 68 истраживача из Србије.

Фармацеутски факултет је навео да се ради о наставницама: доц др. Александра Буха Ђорђевић из области токсикологије, проф. др Светлана Ибрић за област Фармакологије и Фармације и проф. др Јелена Котур Стевуљевић за Клиничку медицину.

За све Александре, Јелене и Светлане које желе да са посвете Србији, да им се омогуће услови да у њој остану и да је направе бољим местом за живот него што је сада – и за њих барем милион евра.