Пензионеру кривична пријава јер је ишао по пензију, држава нема решење

0

Многи збијају шалу са тим да одједном нема пензионера у Србији који има више од 64 године, али председник Удружења синдиката пензионера Србије Михајло Радовић каже да је један њихов члан био приморан да прекрши наредбу о ограничењу кретања јер је морао - до банкомата.

“Док је подизао новац су га и ухватили, узели личну карту, спровели га у стан и вероватно ће добити кривичну пријаву”, прича Радовић за Нова.рс, а све због тога што је морао да подигне готовину.

Фото: Н.С.

Како ће подизати пензије – то је питање на које тражи одговор нешто више од милион и седамсто пензионера у Србији.

Подсетимо, од увођења ванредног стања и ограничења слободе кретања за старије од 65 година, пензионерима је омогућено да рачуне за комуналије за фебруар, март и април измире накнадно, без урачунавања камате.

Премијерка Ана Брнабић је јуче, у четвтак, изјавила да ће држава у наредних 48 сати осмислити решење за исплату пензија које подразумева да пензионери не долазе лично до шалтера поште и банака.

Надежда Сатарић из организације за подршку рањивим групама Амитy предлаже да се ипак не отписује долазак пензионера на шалтере, већ да се искористи најављени модел ранојутарње куповине у продавницама.

“Нека буде исто од 04 до 07 ујутру, али само данима када се исплаћују пензије”, саветује Сатарић.

Она је, како каже, свесна да њен предлог може да функционише само у градским срединама. У селима, наглашава, мораће поштари или већ друга службена лица да достављају пензије “до врата”.

Михајло Радовић сматра да би у зградама које имају управника баш тај управник могао да одигра улогу “овлашћеног лица” за подизање пензија, мада и сам признаје да постоје логистичке потешкоће.

“Не треба веровати никоме ван породице, новац треба да се преброји и да се потпише признаница”, категоричан је Радовић.

И Надежда Сатарић и Михајло Радовић подсећају да међу милиона и 700 хиљада пензиоенра има оних који су дали овлашћења члановима породице, као и оних којима поштари иначе доносе пензије на кућну адресу, тако да наглашавају да фокус мора бити на онима који су принуђени да се сналазе.

“Нема пензионера у Србији који има готовине или залихе хране да издржи месец или два а да не мора да оде у набавку”, упозорава Надежда Сатарић.

Држава да уради свој посао па онда да прети казнама

Александра Јовановић, суоснивачица портала за старије Пензин.рс каже да су многи међу њиховим читаоцима најаву премијерке Брнабић да ће “бити нађено решење” схватили као обећање да ће им пензије стизати на кућну адресу, те их за сада мање брине приступ новцу.

“Оно што је наше читаоце узнемирило је најава одлагања обавезе плаћања рачуна. Објаснили су ми да они мисле – а ја не могу да кажем да нису у праву – да онда неће имати право на попуст јер су раније платиили. Ово можда звучи као цепидлачење, али ако неко има минималну или тек изнад минималне пензије, њему је свака уштеда веома важна”, каже Јовановић.

Према њеном мишљењу, старији су врло озбиљно схватили своју обавезу да остану у својим домовима, млађи су се самоорганизовали да помогну и то је све у реду, али је држава затајила баш тамо где је њен посао: да обезбеди неопходну услугу најстаријем становништву кад им већ забрањује да се крећу.

“Прво се организује све што је потребно, па се онда прети казнама”, категорична је Александра Јовановић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!