Прочитај ми чланак

Пензионер Вучићу: Никада немој да нас зовеш бакама и декама

0

Пензионер Миле Делић, познат је по томе што је више пута вратио новац који је држава уплаћивала као помоћ најстаријим грађанима. Сада се писмом обратио председнику државе Александру Вучићу и упутио му оштре речи које одјекују: Никада немој да нас називаш бакама и декама! То звучи као да нам се додвораваш а ти бар добро знаш како је то ружно када ти се неко додворава и увлачи. Покушај да поштујеш наш статус и немој да се односиш према нама као према својим играчкама", поручује овај београдски пензионер.

Делићеве је председнику набројао шта никада не би требало да ради. Речи овог пензионера, који нема длаке на језику, преносимо вам у целости:

Ми смо озбиљни сениори и ветерани који смо својим радом створили вредности које су за поштовање: то су наше пензије које ужива сваки појединац за свог живота и заједничка трајна вредност – Фонд пензијског и инвалидског осигурања запослених који остаје и остајаће иза сваког запосленог. Тај Фонд си затекао развијен и у солидном стању али ниси учинио ништа да га сачуваш од напада твојих претходника. Имај у виду да је тај Фонд старији од дужине пензијског стажа најстаријих пензионера. Издржавао је у старости све који су у њега улагали а од тих пара је и још понешто изграђено. Док је он функционисао сви су живели безбрижну старост и требало га је сачувати и надоградити али ти си наставио потпуно погрешним путем својих претходника а нама по том путу посипаш трње.

Врати Фонд пензионерима и прекини тајну распродају његове имовине тајним Закључком који је донела Влада јер она нема никакав удео у власништву Фонда нити је то њена надлежност. Својим поступцима пратиш најгорег од својих претходника, онога који је више пензионих фондова спојио у један да би га одмах затим превео у једно од два министарства која је за себе приграбио. Ономад си се сликао држећи затворску кошуљу са његовим именом и бројем али си га, по чаршијској причи, убрзо узео за саветника тако да и сада успешно радите на уништавању пензионог система. Ту вам свесрдну помоћ пружа особа о чијим си се особинама на претходној дужности веома негативно изразио али си га ипак унапредио у министра. Академска заједница га је изопштила као особу сумњивог знања и још сумњивијег морала.

Обраћај нам се са дужним поштовањем и ословљавај нас онако како доликује нашем статусу. Имај на уму да је међу пензионерима некадашњи интелектуални крем и цвеће популације. Када говориш о висини пензија никада не спомињи просек. Просек служи за замагљивање и обмањивање. Усмери пажњу на то да милион пензионера прима пензију мању од тог просека, да сто хиљада њих има једноцифрен број хиљада динара месечно и да су то социјални случајеви унаточ томе што имају статус пензионера. Стално се намеће и проблематизује теза да не може један запослени да издржава једног пензионера. Број пензионера је мање-више сталан а стално се хвалиш повећањем запослености па ми ту нешто нема логике. Право питање је да ли сви послодавци редовно уплаћују доприносе у Фонд или има миљеника са повластицама које приликом пензионисања падну на грбачу несрећног појединца – будућег пензионера.

Немој никада и никога да убеђујеш да није добро ићи на море и окретати се на сунцу педесет пута као јаје на око. Појма ти немаш каква благодет су сунчеве зраке за наше старачке остеопорозне кости и како са јодом из мора лековито утичу на ослабљени старачки организам – боље него твоје пилуле. Немој законом уводити казнене поене због ранијег одласка у пензију јер не остварују сви пензију под истим радним условима. Неким професијама се није могуће бавити после одређене старосне границе али такве примере није дозвољено кажњавати умањењем пензије односно омаловажавањем вредности њиховог минулог рада.

Немој очекивати да било ко задовољно и смирено очекује пензију под накарадним законским решењима и немој се чудити ако се повећа одлив радне снаге у потрази за бољим условима рада и бољим накнадама за исти али на неком бољем месту. Немој да се љутиш због свега што пишем али немој ни очекивати да ми се отупи перо па да престанем јер то не зависи од мене. Покушај да ме својим погрешним поступцима што мање инспиришеш ако не желиш да ти и даље пишем.