Пензионер из Новог Сада направио климу за 300 динара: Патент који ће пожелети…

0

За многе у Србији клима уређај је луксуз. Стога је један пензионер из Новог Сада одлучио да сам направи расхладни уређај.

Исак Грађин, некада хемијски техничар, а сада пензионер – иноватор, за само 300 динара направио је патент који његову породицу спасава од летње врелине.


“Просечан грађанин ове земље своје интелектуалне капацитете напрегне тек кад га мука стисне. Ми иначе не правимо и не производимо као сви други, али се досетимо када је невоља” каже Исак Грађин – иноватор из Новог Сада.


Исаков патент почиње испод земље, у дворишном бунару, наставља се у подруму. Једна цев до хидропака, једна до купатила и – уместо више од 30 хиљада динара, његов клима уређај коштао је само 300.


“Хладњак сам добио од аутомеханичара, вентилатор сам имао, купио сам црева нека за 300 динара, ето то ми је сав трошак био. А 30 хиљада динара, признаћете, за климу, нема свако данас да да, то је велики трошак” додаје Грађин.

Прочитајте и Ево колико је заправо ваш завичај био под Турцима: Заборавите на често понављану реченицу о некаквих 500 година ропства
Овде не кошта ни вода, јер стиже из бунара, а чак је неколико степени хладнија од оне из градског водовода. Добра изолација цеви чини да у просторији буде ефекта, мада без естетике, додаје Исак, који свакако планира да поради и на визуелном ефекту своје иновације.

“Има црево одводно и доводно, оно је све до ове справе изоловано да не губи, а то је најбитније – да се не изгуби та хладноћа, да не би отишла температура горе. А преко одводног црева одлази у купатило. Мене та вода не кошта ништа” објашњава Исак Грађин.

Клима уређај уз помоћ воде из бунара није једини Исаков патент, мада је њему најдражи.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!