Прочитај ми чланак

ПАТРИОТЕ НА СПЕЦИЈАЛНОМ СУДУ: Суди се ратним ветеранима јер су бранили отаџбину!

0

Поводом суђења припадницима Војске Југославије, који се терете да су током НАТО и албанске агресије на Косову и Метохији убили 27 Албанаца, народна иницијатива „Нема предаје Косова и Метохије” је издала следеће саопштење које преносимо у целости:

„Браћо и сестре, жалосно је то што многи перу руке од бораца који су бранили нашу отаџбину; поготово од оних који нису после ратова били медијски експонирани.

Од њих нису могли да се окористе чак ни „националне“ организације., па су тако незахвално заборављени и остављени на немилост Тужилаштва које ради под диригентском палицом НВО сектора.

Ми их нисмо заборавили и учинићемо све што је у нашој моћи да им помогнемо.

Козлина Рајко и Гавриловић Петар су 1999 бранили овај народ часно и чојствено. Због тог чина сутра у 13 часова им следи суђење у специјалном суду за наводне ратне злочине.

Свесни чињенице да људи који су ратовали за Србију бивају сатанизовани, како би се послала порука нашем народу да је штетно бранити своју отаџбину, ми, младе патриоте, подржавамо јавно и гласно нашу браћу и очеве који су крварили за све нас. Сутра у 13 часова бићемо испред Специјалног суда (у Тимочкој 15, близу Устаничке улице) надајући се да ће и други следити наш пример.

НЕМА ПРЕДАЈЕ ! ДО ПОБЕДЕ!

Зашто су оптужени

Павле Гавриловић и Рајко Козлина по оптужници се терете да су, као припадници Војске Југославије, 25. марта 1999. у селу Трње (Сува Река, Косово) убили 27 људи албанске националности.

Операција Стрела

Наводно је Гавриловић издао наређење за напад који је у то време био командант Позадинског батаљона 549. моторизоване бригаде ВЈ, тако што је окупио себи потчињене команданте, укључујући и Козлину, и дао им инструкције да убијају споменуте Албанце.

Позадински батаљон 549 моторизоване бригаде Војске Југославије је током Оерације Стрела, (Битке на Паштрику) нанео пораз албанским и НАТО трупама у периоду од 26. маја до 10. јуна 1999.

Циљ операције Стрела био је сламање отпора, разбијање и уништење одбрамбених пограничних снага ВЈ, те отварање коридора за додатно убацивање терориста на подручје Косова и Метохије и пресецање комуникација на линији Пећ—Призрен.

У ширем плану, ова операција је требало да обезбеди јужни коридор, који би послужио за евентуалну инвазију снага НАТО на територију Савезне Републике Југославије.

 Операција Стрела је по својим карактеристикама класична ваздухопловно-копнена операција.

Поред освојених врхова на Паштрику, НАТО и албански агресор није могао да испуни своје ратне планове. За успешан наставак операције било је неопходно осигурати десно крило напада, те заузети и долину Белог Дрима. Сви дотадашњи покушаји показали су се као неуспешни.

Након два дана тешких борби (31. мај и 1. јун), престала су велика офанзивна дејства и операција се свела на повремене мање ватрене чарке. Ово је омогућило попуну у наоружању и опреми, те се Војска Југославије на овом правцу потпуно утврдила и учврстила своје положаје. Снаге ОВК су биле практично одбачене на почетне положаје и операција Стрела је претрпела неуспех.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!