ПАКУЈТЕ ЗИМСКЕ ЈАКНЕ Нова прогноза РХМЗ за наредних 30 дана – више неће бити снега

0

Најновија месечна прогноза Републичког хидрометеоролошког завода потпуно је јасна: са зимом је готово, ко је видео снег, видео га је, пошто у наредних месец дана, осим ретко на појединим планинама, не да неће бити белог покривача него се температуре чак ни у најхладнијем делу дана неће спуштати испод нуле!

Становници престонице моћи ће да уживају у лепом пролећном времену и наредних дана. Искористите га за шетњу Калемегданом, Адом, Савским кејом или уживајте на некој другој омиљеној локацији. Колико је и претходних дана било топло у Београду, сведоче и први весници пролећа – висибабе!

У Београду ће температура током наредне недеље достићи и 16. подеок, те је очигледно да снега нема ни на видику. Према прогнозама Републичког хидрометеоролошкох завода очекује нас само неколико кишних дана у наредним недељама. Уз кишу, за други март је у престоници најављена и грмљавина, али све то ће протећи без значајнијег пада температуре.

Температура ће се у Београду наредних дана кретати између 10 и 16 степени, док ће минималне вредности имати од два до осам степени, колико је најављено за 15. март. Самим тим очекују нас и знатно топлија јутра у наредном периоду.

Зиме све топлије

Годишње доба у којем све почиње да се буди и цвета званично почиње 21. марта, али према временским приликама можемо слободно рећи да је пролеће већ стигло у нашу земљу и за нама оставило још једну поприлично топлу зиму.

Очекује се да ће средња температура ваздуха током марта у Србији бити до два степена изнад вишегодишњег просека, у интервалу од седам до девет степени у нижим пределима, док ће у брдско-планинским областима температура ваздуха износити од нула до два.

Ако посматрамо средњу максималну температуру ваздуха за март она ће према најавама Републичког хидрометеоролошкох завода у Србији бити у интервалу од 11 до 15 степени, а у планинским пределима од четири до девет. Средња минимална температура ваздуха кретаће се у интервалу од два до шест, док ће у планинским пределима бити од седам степени испод нуле, до једног степена.

Очекује се да број мразних дана (дан са минималном дневном температуром ваздуха мањом од нула степени) у нижим пределима буде у интервалу од пет до 12 дана, а у брдско-планинским крајевима од 15 до 22. Снег ће пар дана падати на планинама, Златибору и Копаонику.

Према свему најављеном, можемо рећи да је пролеће већ стигло у нашу земљу, а зима пролази без снега. Ипак, морамо бити припремљени у случају да нас изненади „Баба Марта“, јер је месец март карактеристичан по томе да једног дана имамо пролећне, а већ другог зимске температуре.

Подсетимо, ове зиме беле пахуље су у појединим деловима Београда пролетале 28. децембра 2019. године, забелела су се поједина приградска насеља, али како се снег није задржао ни на травнатим површинама не можемо рећи да га је уопште и било.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!