Прочитај ми чланак

Овог лета можемо у пет држава БЕЗ ПАСОША

0

Српски туристи по први ће овог лета моћи да путују у пет држава само са важећом биометријском личном картом, и то у БиХ, Црну Гору, Северну Македонију, Албанију и Турску. С тим што ће у Турску с личном картом моћи да иду само авионом пошто ће у случају путовања аутомобилом или аутобусом морати да имају пасош због преласка бугарске границе.

Највећа новина је свакако могућност да се само са личном картом авионом путује из Србије у Турску. То је омогућио Закључак о утврђивању основе за закључивање протокола број 1 између Владе Србије и Владе Републике Турске о изменама и допунама споразума о узајамном укидању виза.

Према том документу, грађани две земље могу да прелазе државне границе са важећом биометријском личном картом ради унапређења и олакшаног кретања људи и промета роба. Чека се још само да се тај документ озваничи у Службеном гласнику како би ступио на снагу.

Наравно, ову новину са одушевљењем дочекале су све туристичке организације поготово ако се има у виду да годишње из Србије у Турску отпутује око 200.000 наших грађана, од чега једна трећина иде ван сезоне.

У Националној асоцијацији туристичких агенција „Јута“ истичу да ова одлука може имати велики психолошки ефекат на путнике пошто долази на почетку туристичке сезоне иако се из Србије у Турску путује током целе године.

Колико је значајна могућност за наше држављане да путују у другу земљу само са важећом биометријском личном картом показало се и на примеру Албаније у којој је велики број наших туриста одлучило да проведе одмор.

Подсећања ради, до скора са личном картом наши држављани су могли само да путују у Босну и Херцеговину и Црну Гору да би се потписивањем регионалног Споразума о слободи кретања и боравка грађана у оквиру „Отвореног Балкана“ та могућност проширила и на Албанију и Северну Македонију.

Лична карта мора да има рок важења од најмање три месеца

Иначе, да би лична карта била валидна за путовање у ових пет држава мора да има рок важења од најмање три месеца. Наравно, под условом да путник нема забрану уласка и боравка те да не представља опасност по безбедност и здравље.

Познато је да српски држављани могу да путују и на Косово и Метохију само са важећом биометријском личном картом.

Малолетници млађи од 16 година морају да имају пасош

Ипак, када је реч о породичном путовању постоје и препреке у вези са коришћењем личне карте као једине путне исправе. Наиме, малолетници у Србији не могу да изваде личну карту пре навршене 16. године па је млађима једина опција за путовање пасош чак и ако иду у Црну Гору.

У Црну Гору деца више не могу са здравственом књижицом

Наиме, од 1. јануара 2020. године малолетницима је дозвољен улазак у Црну Гору једино уз важећи пасош или личну карту. До тада су могли да уђу у Црну Гору уз здравствену или ђачку књижицу.

Иначе, према закону у Црној Гори, деца већ од рођења имају право на личну карту. Како у Србији малолетници до 16 година не могу да добију личну карту, једини начин да уђу у Црну Гору је да изваде пасош.

Исте услове малолетници млађи од 16 година имају приликом путовања у БиХ, Албанију, Северну Македонију и сада Турску.

За путно и здравствено осигурање потребан пасош или лична карта

Пасош или лична карта путницима су битни и уколико желе да изваде путно и здравствено осигурање. Оба ова осигурања могу да се изваде или уз пасош или са личном картом пошто је довољан и матични број.