Прочитај ми чланак

Отворена изложба у част великог златиборског уметника (ФОТО)

0

Изложба слика, фотографија и рукотворина “Са Божом од београдског видиковца до Златибора”, на којој су дела уметника чланова Удружења Ужичана у Београду, отворена је данас 29.априла у галерији Културног центра Златибор. Повод је десетогодишњица смрти најпознатијег златиборског сликара Божидара Божа Ковачевића.

Овај уметник рођен је 1934. године на Боровој Глави на Златибору. Диплому београдске Академије ликовних уметности стекао је 1961., а постдипломске студије завршио код Ђорђа Андрејевића Куна и Љубице Цуце Сокић. Током шездесетих одлази у Париз на усавршавање. Био је плодан и успешан стваралац, његова дела излагана су и у светским метрополама (Њујорку, Каиру, Франкфурту, Минхену). Али ни тако познат није заборавио свој завичај, у времену кад је стварао пејзаже на његовим сликама доминирали су и предели Златибора. На Боровој Глави 1981. отвара
своју галерију испуњену аутентичном златиборском архитектуром, у којој се налазе изложбени и радни простори.

Говорећи на отварању, председник Удружења Ужичана у Београду Милош Туцовић рекао је да удружење годинама организује изложбе, а на Златибору је ово први пут. ‘’Исказао бих велико хвала председнику општине Чајетина и свима из ове локалне самоуправе на изванредној сарадњи коју традиционално наше удружење има са овом општином. Захваљујем и представницима Културног центра Златибор где чланови Удружења Ужичана управо излажу своје експонате. Спремамо се за прославу јубилеја, стогодишњице постојања удружења (основано је 1923.), где ћемо поред изложби у Београду, Ужицу, општини Чајетина и другим учинити све да оставимо једно епохално дело, а то је монографија Удружења Ужичана у Београду”.

Помоћница председника општине Чајетина Марија Јеремић, која је отворила изложбу, захвалила се Удружењу Ужичана истакавши да је Божо био заиста велики уметник и да је дубок траг оставио својом уметношћу. Позвала је да се на лето у што већем броју окупимо на Боровој глави, када ће бити
обележено 40 година постојања галерије Божидара Ковачевића. Председница скупштине Удружења Ужичана Драгица Јевтовић истакла је да прва помисао на великог уметника Божа води на његову родну Борову Главу, на то да је Божо баш ту највише волео да слика пејзаже. У име галерије Културног центра Златибор обратила се Андријана Андријашевић, а песникиња Мирјана Ранковић Луковић говорила је о свом познанству са уметником и прочитала песму “Други завичај” која је подсећа на људе попут Божа.

Ова изложба отворена је до 14.маја.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!