Прочитај ми чланак

Отворен парк руско-српског пријатељства

0

srbija-rusija-zastava

УГЉЕВИК – У меморијалном комплексу палим борцима – жртвама фашистичког терора из Срема и источне Босне, у Доњој Трнови код Угљевика данас је отворен је парк руско-српског пријатељства у којем су заменик руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестеџијанц и начелник општине Угљевик Василије Перић посадили прво дрво парка – брезу, која представља симбол љубави и слободе.

Поводом припрема за обележавање 70 година од победе над фашизмом, данас је у овом месту, уз подршку руске амбасаде у БиХ, организована радна акција на уређењу Спомен гробља и Споменика палим борцима.

„У Русији знају за подвиге партизана који су дали своје животе у веома тешкој борби против фашизма. На овим просторима биле су ударне фашистичке бригаде и самим тим нису могли да учествују на источном фронту, а то је резултирало великом победом над фашизмом“, рекао је Керестеџијанц.

Подсећајући да су се овде водиле борбе 1944. године, он је рекао да је поносан јер је победа извојевана.

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да су пријатељство и братске везе између руског и српског народа нераскидиве.

„Руски и српски народ су се заједно супротставили и победили велико зло у прошлом веку – фашизам. Садњом бреза симболизујемо вечну љубав и борбу за слободу ова два народа“, поручио је Перић.

Он је рекао да ће уредити и његовати парк Руско-српског пријатељства и изразио задовољство што су у Доњој Трнови присутни родољуби из матице Србије.
„Радује ме то што смо се сабрали у слози да кажемо да слобода и мир ни по коју цену немају алтернативу“, рекао је Перић грађанима, потомцима страдалих у Другом светском рату и представницима Субнора, борцима мајевичког краја из претходног одбрамбено-отаџбиснког рата.

Председник Скупштине Субнора Угљевика Ратко Ђурковић рекао је да је данашња радна акција имала за циљ уређење спомен гробља и споменика на коме се налази 3.279 имена погинулих у Другом светском рату свих националности.

 

Srna